Espanja

Gran Canaria

Gran Canaria on ollut suomalaisten suosikkikohde jo vuosikymmenien ajan. Kontrastia etelän vilkkaille lomakohteille ja hiekkarannoille antavat saaren keskiosan tulivuorimaisemat ja pienet vuoristokylät.

Gran Canaria on Kanariansaarten kolmanneksi suurin saari, jonka kiehtova luonto vuoristoineen ja hiekkadyyneineen tarjoaa monenlaista ihasteltavaa. Kaukaa katsottuna Gran Canaria näyttää suurelta vuorelta - sen keskellä kohoaa Pico de Las Nieves, näköalapaikka lähes 2000 metrin korkeudessa meren pinnasta. Saaren maastoa, sen korkeimmalta huipulta aina rannikolle asti, elävöittävät syvät rotkot ja laaksot.

Ilmasto Gran Canarialla on lämmin ympäri vuoden, mutta trooppiset tuulet pitävät lämpötilan miellyttävänä. Kesäkuukausina mittari voi hipoa kolmeakymmentä, ja talvellakin lämpötila pysyttelee enimmäkseen 20 asteen yläpuolella. Vuoristo vaikuttaa saaren ilmastoon jakaen sen useampiin ilmastoalueisiin, joiden väliset erot voivat olla huimiakin: samaan aikaan, kun saaren etelärannikolla vietetään aurinkoista ja kuumaa rantapäivää, ylhäällä vuoristossa saattaa sataa jopa lunta.

Talvikaudella 27.10.2024-29.3.2025 Norwegianin suorat reittilennot Las Palmasiin lennetään päivittäin. Järjestelmämme tarjoaa myös vaihtolentoyhteyksiä, mikäli hinta on merkittävästi edullisempi, tai mikäli suoria lentoja ei kyseiselle päivälle enää ole tarjolla. Voit tarkastella kaikkia lentovaihtoehtoja ja vaihtaa halutessasi lentoa valittuasi ensin hotellin ja klikkaamalla "Jatka".

Tampereelta pääset suoralla reittilennolla Gran Canarialle tiistaisin, 29.10.2024-21.03.2025. Muina päivinä on vaihtoyhteys Riikan kautta.

Longitoursin Gran Canarian matkapaketit ovat omatoimikohteita, joissa ei ole opaspalveluita kohteessa. Asiakaspalvelumme kautta voit aina kysyä neuvoa matkallasi. Reittilennoin toteutettavissa matkapaketeissa noudatamme Longitoursin erityisehtoja.

Talvitarjouksia Gran Canarialle Helsingistä


Kohteemme Gran Canarialla

Yleistietoa

Perustiedot Gran Canariasta

Pinta-ala: 1 530 km²
Valuutta: euro
Pääkaupunki: Las Palmas de Gran Canaria
Kielet: espanja
Asukasluku: 876 000
Uskonto: katolinen

Sijainti

Gran Canaria kuuluu Espanjaan ja Kanariansaarten saariryhmään. Maantieteellisesti Kanariansaaret sijaitsevat Afrikan mantereen luoteispuolella, Marokon edustalla. Gran Canaria sijaitsee saariyhmän keskellä, Teneriffan ja Fuerteventuran välissä.

Aikaero

Kanariansaarilla kello on kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa.

Sää

Ilmasto

Kanariansaarilla vallitsee subtrooppinen ilmasto, mikä tarkoittaa, että ilmasto on tasaisen lämmin ympäri vuoden, vuorokauden keskilämpötilojen vaihdellessa 18 ja 24 asteen välillä. Kesäisin lämpötila pysyttelee 20 asteen yläpuolella, ja sateet ovat harvinaisia. Ympäröivä Atlantin valtameri pitää huolen, etteivät lämpötilat nouse kesälläkään tukahduttavan kuumiksi. Talvikuukausinakin päivälämpötilat kipuavat Kanarialla kahdenkymmenen asteen tuntumaan ja usein ylikin. Ajoittaiset rankat sadekuurot ovat tavallisia, erityisesti saariston pohjoisosissa. Pienten lämpötilavaihteluidensa ja leudon ilmastonsa vuoksi Kanariansaaria kutsutaankin usein ikuisen kevään saariksi.

Keskilämpötilat, Las Palmas
KuukausiPäivän ylin (°С)Yön alin (°С)Veden keskilämpötila (°С)
Tammikuu181419
Helmikuu181418
Maaliskuu191418
Huhtikuu201519
Toukokuu211619
Kesäkuu221820
Heinäkuu241921
Elokuu252022
Syyskuu252023
Lokakuu241923
Marraskuu211722
Joulukuu201620

Taulukossa esitetyt lämpötilat ovat keskimääräisiä vuorokauden korkeimpia ja matalimpia lämpötiloja mittausjaksolla 1991-2021. Lähde: ECMWF. Gran Canarian tarkemmat kohdekohtaiset lämpötilatiedot löydät kunkin kohteen omalta sivulta.

Nähtävyydet

Maspalomasin hiekkadyynit ja majakka

Aivan Gran Canarian saaren eteläkärjessä 400 hehtaarin alueelle levittäytyvät Maspalomasin hiekkadyynit ovat yksi koko Kanariansaarten tunnetuimpia nähtävyyksiä. Alue on suojeltu luonnonpuistona, johon kuuluu hiekkadyynien lisäksi palmulehto sekä La Charcan laguuni. Hiekkadyynit rajautuvat meren rannassa matkailijoiden suosimaan hiekkarantaan, ja niiden vieressä sijaitsee Maspalomasin maamerkki, Faro de Maspalomas -majakka.

Puerto de Moganin kalastajakylä

Vierailu viehättävässä Puerto de Moganissa, Gran Canarian lounaisrannikolla kuuluu monen Gran Canarian lomailijan ohjelmaan. Puerto de Moganin kaunis purjeveneiden täyttämä satama ja autottomat, liidunvalkoisten talojen ja köynnöskasvien kehystämät kujat sopivat täydellisesti rauhalliselle päiväkävelylle ilman kummempaa päämäärää. Satamassa nautitaan tietenkin tuoreista, paikallisten kalastajien pyytämistä kala- ja äyriäisherkuista.

Mundo Aborigen -ulkoilmamuseo

Fatagan laakson karunkauniissa maisemissa sijaitsee Mundo Aborigen -ulkoilmamuseo, jossa voit tutustua kanariansaarten alkuperäisten asukkaiden, Guanchien, elämään. Yli 100 oikean ihmisen kokoista vahapatsasta arkipäivän askareissaan raottavat todentuntuisesti, millaista arkielämä 2000 vuoden takaisilla Kanariansaarilla oli. Museokokemuksen kruunaavat dramaattiset maisemat alas saaren suurimpaan laaksoon, Fatagaan.

Pico de las Nieves ja Roque Nublo

Pico de las Nieves on Gran Canarian toiseksi korkein huippu, joka kohoaa 1949 metrin korkeuteen saaren keskiosan vuoristossa. Perille saakka kulkee autotie. Huipulta aukeavat upeat näköalat ympäröivään vuoristoon ja alas laaksoihin. Monen mielestä näkymä on upeimmillaan auringonlaskun aikaan, mutta myös pilvisenä päivänä näkymät ovat vaikuttavat vuorten huippujen kohotessa pilvimeren yläpuolelle. Samalla reissulla kannattaa vierailla myös Roque Nublolla, yhdellä maailman korkeimmista kivipaaseista.

Las Palmasin Vanha kaupunki Vegueta

Las Palmasin vanhakaupunki Vegueta on listattu Unescon maailmanperintökohteiden luetteloon. Kauniissa ja arkkitehtuurisesti kiehtovassa Veguetassa sijaitsee myös useita Las Palmasin tärkeimpiä nähtävyyksiä, kuten Casa de Colón eli Kolumbuksen talo sekä Santa Anan katedraali. Arkkitehtuuristen nähtävyyksien lisäksi Veguetassa sijaitsee Gran Canarian arkeologinen museo sekä Modernin taiteen museo CAAM. Lisäksi kannattaa poiketa Veguetan kauppahallissa, josta voi ostaa paikallisia herkkuja tuliaiseksi tai vaikka piknikevääksi.

Jardin Canarion kasvitieteellinen puutarha

Yksi Gran Canarian tärkeimpiä nähtävyyksiä on Las Palmasissa sijaitseva Jardín Botánico Viera y Clavijo, Espanjan suurin kasvitieteellinen puutarha. Se sijaitsee Las Palmasissa, kaupungin eteläosassa. Puutarhassa on nähtävillä noin 500 kotoperäistä kanarialaista lajia, joista monet ovat uhanalaisia, sekä tuhansia muita lajikkeita eri puolilta maailmaa. Nähtävänä on muun muassa palmuja, kaktuksia, mehikasveja sekä laakeripuumetsä.

Artenaran vuoristokylä

Artenaran vuoristokylä sijaitsee Gran Canarian keskiosassa, 1270 metrin korkeudessa meren pinnasta, mikä on korkeammalla kuin yksikään muu saaren kylistä. Artenara on myös yksi saaren vanhimmista kylistä, ja sen esihistorialliset luolatalot ovat vaikuttava arkkitehtuurinen nähtävyys. Erityisen kiinnostava vierailukohde Artenarassa on La Ermita de la Cuevita - kirkko, joka on rakennettu luolaan vuoren sisään.

Agaete

Gran Canarian luoteisrannikolla sijaitseva Agaete on viehättävän paikallissävytteinen kanarialainen kalastajakylä. Agaeten ihastuttavan tunnelman luovat valkoiseksi kalkitut talot ja niiden siniset yksityiskohdat, kauempana siintävien laaksojen hedelmäviljelmät sekä sataman kalaravintolat, johon tullaan nauttimaan paikallisista merenherkuista kauempaakin saarelta. Rannassa voi pulahtaa uimaan luonnon muovaamiin merivesialtaisiin, ja kauempana vanhankaupungin laidalla voi vierailla Maipesin arkeologisella hautausmaalla.

Cueva Pintada

Cueva Pintada, sanan mukaisesti maalattu luola, on ehdoton vierailukohde historiasta kiinnostuneelle Gran Canarian lomailijalle. Kyseessä on arkeologinen puisto sekä kuudesta luolasta koostuva luolasto, jossa voi muun muassa ihmetellä muinaisten Kanarian asukkaiden jälkeensä jättämiä luolamaalauksia. Cueva Pintada sijaitsee Gran Canarian luoteisosassa, jonne on etelärannikon lomakohteista autolla noin tunnin ajomatka.

Barranco de Guayadeque

Guayadequen laakso on tunnettu upeista vehreistä maisemistaan sekä luolastastostaan, jota jo muinaisten kanarian kansojen on tiedetty hyödyntäneen asumuksina, ruokavarastoina ja polttohautoina. Tänä päivänä luolissa sijaitsee nykyaikaisia koteja, maaseutumajoituskohteita ja ravintoloita. Laaksoon saavuttaessa ensimmäisenä on vastassa vierailukeskus, joka kertoo kattavasti alueen alkuperäisasukkaiden elämästä. Gran Canarian itäpuolella sijaitsevaan Guayadequen laaksoon ajaa etelärannikon lomakohteista 30-45 minuutissa kohteesta riippuen.