Kroatia

Satumaisessa Kroatiassa yhdistyvät luonto, ikivanhat perinteet ja rikas kulttuuri.

Kroatia on Adrianmeren helmi, joka hurmaa vierailijansa satumaisen kauniilla rannoillaan ja kirkkailla vesillään. Kroatia on kuitenkin paljon muutakin kuin auringosta nauttimista sekä pulahduksia Välimeressä - sen kansallispuistot, vesiputoukset, järvet ja saaristo tarjoavat upeita luontoelämyksiä vaikka useammallekin reissulle.

Myös historiannälkäisille riittää Kroatiassa ihmeteltävää - historialliset nähtävyydet antiikin- ja keskiajalta vievät kävijänsä retkelle läpi maan pitkän historian. Eikä maan kulttuuritarjonta suinkaan rajoitu historiaan - Kroatia on myös viinin ystävien paratiisi. Maassa on tuotettu viinejä jo antiikin ajoista lähtien, ja useita Kroatian rypälelajikkeista ei viljellä missään muualla maailmassa. Viinien parina nautitaan tietenkin paikallisen keittiön antimista, kuten merenelävistä, istrialaisita tryffeleistä sekä paikallisesta lammas- tai kasvispadasta pekasta.

Kesäkaudella 2024 Longitours tarjoaa Norwegianin suoria reittilentoja Kroatian Dubrovnikiin kahdesti viikossa ja Splitiin viidesti viikossa. Lisäksi tarjolla on useiden lentoyhtiöiden vaihtolentoyhteyksiä. Kroatia on Longitoursin omatoimikohde, jossa ei ole opaspalveluita. Asiakaspalvelumme auttaa tarvittaessa lomasi aikana puhelimitse, sähköpostitse ja nettisivujemme chatissa. Reittilennoin toteutettavissa matkapaketeissa noudatetaan Longitoursin erityisehtoja.

Kohteemme Kroatiassa

Yleistietoa

Perustiedot Kroatiasta

Pinta-ala: 56 594 km²
Valuutta: euro
Pääkaupunki: Zagreb
Kielet: kroatia
Asukasluku: 4,1 miljoonaa
Uskonto: katolilainen

Sijainti

Kroatia sijaitsee Etelä-Euroopassa, Välimereen kuuluvan Adrianmeren rannalla, Balkanin niemimaan luoteisosassa. Sen rajanaapureita ovat luoteessa Slovenia, koillisessa Unkari, idässä Serbia, kaakossa Bosnia-Hertsegovina sekä aivan eteläkärjessä Montenegro. Kroatiaa vastakkaisella, Adrianmeren läntisellä puolella sijaitsee Italia.

Aikaero

Kroatiassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Hyvä tietää ennen matkaa

Hätänumero

Yleinen hätänumero: 112
Ambulanssi: 194
Palokunta: 193

Juomarahat

Kroatiassa tippaaminen on kohtelias, vaikkakaan ei välttämätön tapa. Ravintolassa sopiva juomaraha on noin 10 % laskun loppusummasta. Taksinkuljettajat eivät odota tippiä. Huonesiivoojalle voi halutessaan jättää viikon lomalta noin 10-15 euron tipin ja laukunkantajalle noin 1-2 euroa per laukku.

Lähetystö

Zagrebin-suurlähetystö
Veleposlanstvo Finske
Miramarska 23
10000 ZAGREB
CROATIA
+385 163 120 80
sanomat.zag@gov.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Majoitus- ja turistiverot

Kroatiassa peritään majoitusveroa, jonka suuruus vaihtelee kohteesta ja sesongista riippuen noin 1-3 euron välillä per aikuinen per yö. Alle 12-vuotiaista ei peritä majoitusveroa, ja 12-17 -vuotiaiden veron suuruus on 50 % aikuisen verosta.

Matkustusasiakirjat

Kroatiaan matkustaessa suomalaisella tulee olla voimassa oleva passi tai virallinen henkilökortti. Suomen kansalaiset eivät tarvitse Kroatiaan viisumia. Muiden maiden kansalaisten tulee tarkastaa maahantulovaatimukset suoraan paikalliselta viranomaiselta.

Puhelinnumerot

Soittaessasi Suomeen maakoodi puhelinnumeroiden edessä on +358. Hotellin huonepuhelimista soittaminen on maksullista, ja maksu suoritetaan hotellin vastaanotossa.

Kroatian suuntanumero on +385, jota tulee käyttää kroatialaisten puhelinnumeroiden edessä soittaessasi suomalaisesta matkapuhelinliittymästä.

Rokotukset ja muuta huomioitavaa terveydestä

Tarkista voimassa olevat rokotussuositukset kohteeseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Vakuutukset

Matkailijan tulee itse huolehtia voimassa olevasta matkavakuutuksesta.

Verkkovirta

230 V. Adapteria ei tarvita.