Malta

Pienestä koostaan huolimatta Maltalla riittää nähtävää ja koettavaa. Hiekkarantojen lisäksi maassa kiehtovat rikas historiallinen perintö sekä paikallinen ruokakulttuuri.

Välimerellä, Sisilian eteläpuolella sijaitsevaan Maltan saariryhmään kuuluvat Maltan pääsaaren lisäksi Gozon ja Cominon saaret sekä pienempiä, asumattomia saaria. Vaikka saarten yhteenlaskettu pinta-ala on vain 316 neliökilometriä, Maltan mielenkiintoinen historia ja kulttuuri tarjoavat runsaasti nähtävää auringosta nauttimisen ohelle. Maltalta löytyy peräti kolme UNESCOn maailmanperintökohdetta, joista tunnetuin on saaren pääkaupunki Valletta - pienestä, 1500-luvulla perustetusta, muurien ympäröimästä kaupungista löytyy lähes 30 kirkkoa, upeita palatseja ja mielenkiintoisia museoita. Muut Maltan UNESCO-kohteet ovat Hal Saflienin hypogeum, puoliksi maanalainen temppeli, sekä 6000 vuotta vanhat megaliittitemppelit, joita sijaitsee Maltan ja Gozon saarilla.

Vallettan ja sen ympäristön hotellit sopivat parhaiten kaupunkilomailijalle. Rikkaan kulttuurihistoriansa lisäksi Valletta on tunnettu myös värikkäästä yöelämästään. Maltan saaren pohjoisosasta sen sijaan löytyvät saaren parhaat hiekkarannat, ja Gozon saarella voit nauttia luonnosta, rauhasta ja vehreydestä. Puolen tunnin lauttamatkan päässä Maltan pääsaarelta sijaitseva Gozo kannattaa ehdottamasti ottaa päiväretkikohteeksi Maltan lomalla myös pääsaarella majoittuessasi.

Yleistietoa
Perustiedot Maltasta

Pinta-ala: 316 km²
Valuutta: euro
Pääkaupunki: Valletta
Kielet: malta, englanti
Asukasluku: 535 000
Uskonto: katolinen

Sijainti

Malta on saarivaltio Välimerellä, noin 93 kilometriä Italian Sisilian saaren eteläpuolella ja 290 kilometriä Afrikan mantereen pohjoispuolella. Malta muodostuu useammasta saaresta, joista suurin on pääsaari Malta, ja kaksi muuta suurempaa, asuttua saarta ovat pääsaren länsipuolella sijaitsevat Comino ja Gozo.

Aikaero

Maltalla kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Hyvä tietää ennen matkaa
Hätänumero

Yleinen hätänumero Maltalla on 112.

Juomarahat

Maltalla tippaaminen on kohtelias tapa. Sopiva juomaraha on noin 5-10 % laskun loppusummasta, erityisen hyvästä palvelusta voit jättää noin 15 %. Huonesiivoojalle voi halutessaan jättää viikon lomalta noin 5-10 euron tipin ja laukunkantajalle noin euron per laukku.

Lähetystö

Maltalla ei ole Suomen suurlähetystöä. Lähin lähetystö sijaitsee Roomassa.

Suomen suurlähetystö, Rooma
Via Lisbona 3
00198 ROMA
ITALY
+39 06 8522 31
sanomat.roo@gov.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Majoitus- ja turistiverot

Maltalla peritään majoitusveroa, jonka suuruus on hotellin paikallisesta tähtiluokituksesta riippuen 0,50-5,00 € / yö / aikuinen. Alle 18-vuotiailta ei peritä majoitusveroa. Majoitusvero ei sisälly matkapakettien hintaan, vaan maksu tulee suorittaa paikan päällä hotellin vastaanotossa.

Matkustusasiakirjat

Maltalle matkustaessaan Suomen kansalaisella tulee olla voimassa oleva passi tai virallinen henkilökortti. Suomen kansalaiset eivät tarvitse Maltalle viisumia. Muiden maiden kansalaisten tulee tarkastaa maahantulovaatimukset suoraan paikalliselta viranomaiselta.

Puhelinnumerot

Soittaessasi Suomeen maakoodi puhelinnumeroiden edessä on +358. Hotellin huonepuhelimista soittaminen on maksullista, ja maksu suoritetaan hotellin vastaanotossa.

Maltan suuntanumero on +356, jota tulee käyttää maltalaisten puhelinnumeroiden edessä soittaessasi suomalaisesta matkapuhelinliittymästä.

Rokotukset ja muuta huomioitavaa terveydestä

Tarkista voimassa olevat rokotussuositukset kohteeseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Vakuutukset

Matkailijan tulee itse huolehtia voimassa olevasta matkavakuutuksesta.

Verkkovirta

230 V. Maltalla on käytössä brittiläismalliset pistorasiat, jotka vaativat G-tyypin adapterin.