Turkki

Miljoonat lomailijat eivät voi olla väärässä - Turkin ilmasto, luonto ja kulttuuri houkuttelevat matkailijoita palaamaan vuosi toisensa jälkeen.

Turkki on kiinnostava sekoitus itää ja länttä. Maantieteellisesti laajalle alueelle ulottuva maa tarjoaa kaikkea, mitä lomakohteelta sopii toivoa. Luontoa ja kulttuuria. Kuumia lähteitä, mutkittelevia jokia ja pehmeähiekkaisia rantoja. Korkeita vuoria ja niiden väliin laskeutuvia syviä laaksoja. Ystävällisiä ihmisiä ja herkullista ruokaa. Ylellisiä kylpylöitä välimerellisissä maisemissa. Ja mikä parasta - kaikki tämä lomakassalle ystävälliseen hintaan.

Näytä lisää

Longitoursin lomakohteet Turkissa


Kesän 2025 lomamatkat Turkkiin

Yleistietoa

Perustiedot Turkista

Pinta-ala: 814 578 km²
Valuutta: Turkin liira
Pääkaupunki: Ankara
Kielet: turkki
Asukasluku: 88 miljoonaa
Uskonto: islam

Sijainti

Turkki sijaitsee Euroopan ja Aasian rajalla, mantereiden eteläosassa. Euroopan puolella lännessä Turkin rajanaapureita ovat Bulgaria ja Kreikka. Aasian puolella idässä Turkilla on yhteistä rajaa Armenian, Georgian, Iranin, Irakin ja Syyrian kanssa. Pohjoisessa Turkki rajautuu Mustaanmereen ja etelässä Välimereen. Kreikan ja Turkin väliin jäävä Egeanmeri sijaitsee Turkin länsipuolella. Bosborinsalmi, Marmaranmeri ja Dardanelliensalmi jakavat Turkin Euroopan ja Aasian puoleisiin osiin.

Aikaero

Suomen kesäaikana kello on Turkissa saman verran kuin Suomessa. Talviaikana kello on Turkissa tunnin enemmän kuin Suomessa.

Hyvä tietää ennen matkaa

Hätänumero

Yleinen hätänumero Turkissa on 112.

Juomarahat

Juomarahan jättäminen hyvästä palvelusta on paikallinen tapa Turkissa. Juomarahaa voit jättää 5-10 % laskusi loppusummasta. Ruokakaupoissa tai pienten ostosten yhteydessä juomarahaa ei tarvitse antaa. Myös hotellissa voit muistaa henkilökuntaa, esimerkiksi huonesiivoojalle voit jättää n. 5-7 euroa tippiä lomasi jälkeen.

Lähetystö

Ankaran-suurlähetystö
Beyaz Zambaklar Sokağı No:44
06690 GAZIOSMANPASA, ANKARA
TÜRKIYE
+90 312 457 4400
sanomat.ANK@formin.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.

Majoitus- ja turistiverot

Turkissa ei peritä erillisiä majoitus- tai turistiveroja.

Matkustusasiakirjat

Turkkiin matkustaessaan Suomen kansalaisilla tulee olla mukana voimassaoleva passi. Turkin lainsäädännön mukaan passin tulee olla voimassa 6 kuukautta loman ensimmäisestä päivästä lukien. Passissa tulee olla vähintään yksi tyhjä sivu Turkin maahantulo- ja poistumisleimoja varten. Muiden maiden kansalaisten tulee tarkastaa tarvittavat matkustusasiakirjat suoraan paikallisviranomaisilta.

Puhelinnumerot

Soittaessasi Suomeen maakoodi puhelinnumeroiden edessä on +358. Hotellin huonepuhelimista soittaminen on maksullista, ja maksu suoritetaan hotellin vastaanotossa.

Turkin maakoodi on +90, jota tulee käyttää turkkilaisten puhelinnumeroiden edessä soittaessasi suomalaisesta matkapuhelinliittymästä.

Rokotukset

Tarkista voimassa olevat rokotussuositukset kohteeseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Valuutta ja maksaminen

Turkissa on käytössä Turkin liira. Valuuttaa voi vaihtaa valuutanvaihtotoimistoissa, pankeissa ja posteissa. Huomioithan, että valuutanvaihtotoimistot voivat periä valuutanvaihdosta komission, joka tulee tarkistaa toimistokohtaisesti.

Visa ja MasterCard käyvät yleisesti kaikissa lomakohteissamme. Myös oma pankkisi voi periä palvelumaksun Turkissa tehdyistä käteisnosto- ja korttimaksutapahtumista. Tarkistathan palvelumaksun omasta pankistasi.

Monet lomakohteiden kaupat, hotellit ja ravintolat ottavat vastaan myös euroja. On kuitenkin hyvä huomioida, että maksaminen on lähes poikkeuksetta edullisempaa paikallisessa valuutassa, niin kortilla kuin käteisellä maksettaessa.

Vakuutukset

Matkailijan tulee itse huolehtia voimassa olevasta matkavakuutuksesta.

Verkkovirta

220 V. Adapteria ei tarvita.

Palvelut

Apteekit

Jokaisesta lomakohteestamme löydät useampia apteekkeja (Eczane), jotka ovat yleensä avoinna maanantaista perjantaihin klo 9 - 19. Lauantaisin vain osa apteekeista on avoinna, ja aukioloaika on muutamia tunteja. Muulloin, myös yöaikoina, palvelee päivystävä apteekki. Ajantasainen päivystävien apteekkien lista löytyy aina suljettujen apteekkien ikkunasta. Päivystävän apteekin tunnistaa vilkkuvasta E-kirjaimesta apteekin ulkopuolella.

Hotellit

Sisäänkirjausaika hotelliin alkaa useimmiten klo 14. Hotelleissa saattaa olla erilaisia hotellikohtaisia lisäpalveluita, joista veloitetaan erikseen. Yleisesti lisämaksullisia palveluita ovat minibaarituotteet, huonepuhelimella soittaminen hotellin ulkopuolelle sekä joissakin hotelleissa televisio. Lisämaksulliset palvelut voit tarkastaa huoneinfosta, vastaanotosta tai oppaaltasi.

Useimmissa hotelleissa uloskirjaus tulee suorittaa lähtöpäivänä kello 12 mennessä. Mikäli olet käyttänyt hotellin maksullisia lisäpalveluita huonelaskullesi, suorita maksu hotellin vastaanotossa viimeistään uloskirjauksen yhteydessä. Tarvittaessa voit jättää matkatavarasi säilöön hotellin matkatavarasäilöön uloskirjautumisen jälkeen.

Julkinen liikenne

Turkissa julkinen liikenne kulkee pääasiassa busseilla. Bussilinjoja kulkee Turkin kaikkien tärkeimpien kaupunkien välillä, ja niiden hinnat ovat valtakunnallisella tasolla säädeltyjä. Kaukoliikenteen liput saa ostettua suoraan linja-autoasemilta. Paikallisliikententeen linja-autoissa voit maksaa myös käteisellä. Varaathan maksamiseen pientä rahaa mahdollisimman lähelle tasasummaa. Voit liikkua Turkissa myös mittareilla varustelluilla takseilla tai vuokraamalla auton. Yöaikaan taksilla matkustamisesta peritään yötaksa.

Lääkärit ja sairaalat

Mikäli tarvitset lääkäri- tai sairaalahoitoa lomasi aikana, selvitäthän omalta vakuutusyhtiöltäsi mihin lääkäriin tai sairaalaan sinun tulisi hakeutua. Lääkäri tai sairaala pyytää maksusitoumuksen suoraan vakuutusyhtiöltä saapuessasi. Kiireettömissä tapauksissa hoitoa ei saa ilman vakuutusyhtiön maksusitoumusta. Vaihtoehtoisesti maksu hoidosta tulee suorittaa sairaalan vastaanottoon etukäteen.

Lapsiperheille

Lastenruokaa ja vaippoja löytyy parhaiten isommissa supermarketeissa. Pienemmissä kaupoissa valikoima voi olla rajallinen.

Ostoskeskukset ja kaupat

Kaupat ja ostoskeskukset ovat avoinna maanantaista lauantaihin, turistikohteissa ja sesonkiaikana useimmat myös sunnuntaisin. Ostoskeskukset ovat useimmiten auki klo 10.00-22.00, sesonkiaikana usein myöhempäänkin. Yksittäisten vaateliikkeiden aukioloajat vaihtelevat, mutta tavallisesti liikkeet aukeavat klo 9.30 tai 10.00, ja varsinkin matkailukeskittymissä ja sesonkiajalla ovat auki myöhään iltaan saakka.

Ravintolat

Ravintoloiden hintataso Turkissa on hieman Suomea edullisempi. Hotellien ravintolat, baarit ja yökerhot ovat Turkissa avoinna kaikille, joten voit vierailla myös muiden hotellien ravintoloissa. Omien juomien tuominen ja nauttiminen hotellien yleisille alueille on kielletty.

Turkki on muslimimaa, mutta melko maallistunut sellainen. Alkoholijuomia on lomakohteiden ravintoloissa yleisesti tarjolla, mutta juovuksissa liikkumista julkisilla paikoilla ei pidetä sopivana.

Aitoa turkkilaista ruokaa tarjoavat Lokanta-ravintolat, joissa myös hintataso on usein edullinen. Lokanta-ravintoloissa ei tarjoilla alkoholia.

Ruokakaupat

Supermarketit avaavat ovensa yleensä klo 8.00-9.00 ja sulkevat klo 20.00-22.00. Pienemmät kaupat ovat usein avoinna myöhään iltaan tai yöhön, erityisesti sesonkiaikana. Suuremmissa lomakohteissa on usein myös joitakin ympäri vuorokauden avoinna olevia supermarketteja ja kioskeja.

Sää ja ilmasto

Suuren maantieteellisen kokonsa vuoksi Turkin ilmasto maan eri alueiden välillä voi vaihdella suurestikin. Rantalomakausi Turkin rannikolla kestää huhtikuusta marraskuulle, jolloin vuorokauden keskilämpötilat pysyttelevät 20 asteen tienoilla, kesäkuukausina kesäkuusta elokuuhun lähempänä 30 astetta. Talvikuukausina päivälämpötilat ovat noin 10-15 asteen välillä. Tarkemmat kohdekohtaiset säätiedot kuukausittain löydät kultakin Turkin kohdesivulta.

Ostokset ja tuliaiset

Turkki on suosittu ostoskohde Suomea edullisemman hintatasonsa ja runsaan valikoimansa vuoksi. Suosittuja tuliaisia ovat vaatteet, nahkatuotteet, kulta- ja hopeakorut sekä paikalliset elintarvikkeet. Turkissa ostoksille kannattaa suunnata ainakin paikallisille markkinoille ja eksoottisiin basaareihin, jotka ovat kokemisen arvoisia jo ainutlaatuisen tunnelmansa vuoksi. Katukauppojen lisäksi monista Turkin kohteista löytyy myös isompia, kansainvälisiäkin merkkejä myyviä ostoskeskuksia.

Tinkiminen kuuluu olennaisesti turkkilaiseen kaupankäyntiin. Erityisesti basaareissa myyjien ensimmäisenä ilmoittamissa hinnoissa on lähtökohtaisesti aina runsaasti neuvotteluvaraa, ja hinnoista kannattaa tarjota rohkeasti alaspäin. Kaupankäynnin ohessa myyjät tarjoavat usein kupin teetä, jonka voit hyvillä mielin ottaa vastaan, eikä se velvoita sinua ostamaan mitään. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että myyjät ovat Turkissa hyvin aktiivisia ja innokkaita, minkä vuoksi kaupankäyntiin kannattaa ryhtyä vain jos on aidosti kiinnostunut tuotteesta. Vahvasta tinkimiskulttuurista huolimatta ei tinkiminen Turkissakaan ole kaikkialla mahdollista. Ostoskeskusten ketjuliikkeissä ja tasokkaissa putiikeissa vaatteisiin merkityt hinnat ovat useimmiten lopullisia, eikä tinkimisvaraa ole.

Tekstiilit ja nahka

Turkki kuuluu maailman kymmenen suurimman tekstiilituotantomaan joukkoon, minkä vuoksi vaatteiden ja muiden tekstiilien tarjonta on runsasta ja edullista. Isoista kaupungeista löytyy myös kansainvälisiä merkkiliikkeitä, mutta Turkissa kannattaa ehdottomasti tutustua myös suosittujen paikallisten merkkien tarjontaan. Turkissa myydään paljon piraattituotteita, joten merkkituotteen ostoa suunnitellessasi kannattaa olla tarkkana aitouden kanssa, varsinkin jos hinta tuntuu alhaiselta.

Runsaan nahkatuotannon vuoksi Turkista voi hankkia myös monenlaisia nahkatuotteita, kuten nahkatakkeja, laukkuja ja kenkiä, huomattavasti Suomea edullisemmin hinnoin. Mieluisan nahkatakin ehtii viikon lomalla teettää myös mittatilaustyönä.

Elintarvikkeet

Turkissa herkkutiskit notkuvat värikkäinä erilaisista hedelmistä, pähkinöistä ja siirapista valmistetuista makeisista. Suosittuja tuliaisia ovat erityisesti lokum-makeiset, marmeladimaiset, tomusokerilla kuorrutetut kuutiot, jotka sisältävät joskus myös pistaasia tai muita pähkinöitä. Tietenkin myös rasiallinen maan kansallisruokaa baklavaa, makeaa lehtitaikinasta ja pähkinästä valmistettua leivonnaista, kannattaa pakata mukaan kotiinviemisiksi.

Yksi Turkin tunnetuimpia ostoskohteita on Istanbulissa sijaitseva valtava maustebasaari. Kauppojen ja basaarien runsas ja edullinen maustevalikoima hivelee aisteja myös muissa Turkin kohteissa. Lisäksi pähkinät, sekä tietenkin turkkilainen kahvi ja tee ovat suosittuja tuliaisostoksia.

Korut

Halvemman käsityön sekä alhaisten verojen vuoksi kultaa, hopeaa ja jalokiviä myydään Turkissa Suomea edullisemmin, minkä vuoksi korut ovatkin suosittu Turkin tuliainen. Varmistaaksesi korujen laadun ja aitouden, kulta- ja hopeatuotteet on suositeltavaa aina ostaa asianmukaisista kultasepänliikkeistä.

Ruoka ja juoma

Turkkilainen keittiö yllättää monipuolisuudellaan. Turkin ruokakulttuuri on herkullinen sekoitus itää ja länttä, ja sen keskiössä ovat liha ja kasvikset. Suosittua on erityisesti lampaan- ja karitsanliha, josta valmistetaan myös turkkilaisen keittiön varmasti tunnetuinta ruokalajia, kebabia. Kasviksia käytetään runsaasti paitsi lihan lisukkeena, myös kylminä alkupaloina ja väliruokina. Toinen tunnettu turkkilaisen keittiön kulmakivi ovatkin mezet, kylminä tarjoiltavat alkupalat, jotka sisältävät useimmiten erilaisia tahnoja, salaatteja, viininlehtikääryleitä, paprikoita, munakoisoja, oliiveja sekä leipää ja jogurttikastiketta. Pöytäseurueen kesken jaettava mezepöytä kannattaa ehdottomasti kokea ainakin kerran Turkin lomalla.

Yksi turkkilaisen keittiön perusraaka-aineista on ohueksi kaulittu, lehtevä filo-taikina, josta valmistetaan sekä suolaisia että makeita pasteijoita ja leivonnaisia. Tunnetuin lienee maan kansallisruoka baklava - filotaikinasta, siirapista ja pähkinöistä valmistettu makea leivonnainen. Suolaiset piirakat tunnetaan nimellä börek, ja ne voivat sisältää esimerkiksi lihaa, kasviksia ja juustoa. Myös kevyet keitot, kuten linssikeitto, ovat Turkissa suosittuja. Niitä tarjoillaan useissa turkkilaisissa ravintoloissa aamusta iltaan, sekä alkuruokana että sellaisenaan aamu-, ilta- tai yöpalana.

Teellä on Turkissa tärkeä kulttuurinen merkitys vieraanvaraisuuden symbolina sekä osana kaupankäyntiä. Turkkilainen tee on vahvaksi uutettua ja se nautitaan sokeripalan kera pienestä tulppaaninmuotoisesta lasista. Teetä nautitaan pitkin päivää kaduilla ja kahviloissa, ja sitä tarjoillaan usein myös kaupoissa ja basaareissa kaupanteon alkajaisiksi. Teen lisäksi Turkissa juodaan myös kahvia. Turkkilainen kahvi on melko voimakkaan makuista ja sen pintaa koristaa kaunis vaahto. Sokeri lisätään kahviin jo valmistusvaiheessa, ja moni juokin kahvinsa Turkissa makeana. Kahvin voi kuitenkin tilata myös ilman sokeria. Maitoa ei turkkilaisessa kahvissa käytetä.

Hyödyllistä sanastoa

Hei.Merhaba.
Hyvää huomenta.Günaydın.
Hyvää päivää.Tünaydın.
Hyvää päivänjatkoa.İyi günler.
Hyvää iltaa.İyi akşamlar.
Hyvää yötä.İyi geceler.
Kiitos.Teşekkürler.
Anteeksi.Pardon.
Lasku, kiitos.Hesap lütfen.