Thaimaa

Kaukokohteiden klassikko Thaimaa, sen upeat paratiisirannat, lämmin ilmasto ja ystävälliset ihmiset kutsuvat viettämään huoletonta lomaa.

Supersuosittu Thaimaa houkuttelee kauniilla rannoillaan sekä talvikaudelle osuvalla pitkällä, kuumalla sesongillaan - unohtamatta tietenkään maailmankuulua thaimaalaista ruokakulttuuria, jonka herkut nautitaan autenttisimmillaan katukeittiöistä. Valkohiekkaiset palmurannat, ystävälliset ihmiset sekä buddhalainen kulttuuri ja perinteet tekevät Thaimaan tunnelmasta erityisen. Rannikon ja saarten kirkkaissa vesissä viihtyvät myös sukeltajat ja snorklaajat.

Longitoursin lomavalikoimasta löydät Thaimaan suositut lomasaaret Phuketin ja Pattayan, maan pääkaupungin Bangkokin sekä Krabin ja Khao Lakin rannikkokohteet. Longitoursin kaikki Thaimaan matkat toteutetaan eri lentoyhtiöiden reittilennoin, ja niissä noudetetaan Longitoursin erityisehtoja.

Longitoursin lomakohteet Thaimaassa


Parhaat matkatarjoukset Thaimaassa


Yleistietoa

Perustiedot Thaimaasta

Pinta-ala: 513 120 km²
Valuutta: baht
Pääkaupunki: Bangkok
Kielet: thai
Asukasluku: 71,6 miljoonaa
Uskonto: buddhalaisuus

Sijainti

Thaimaa sijaitsee Kaakkois-Aasiassa, Indokiinan niemimaalla. Sillä on rannikkoa Andamaanienmerellä ja Siaminlahdella, ja sen rajanaapureita ovat lännessä ja luoteessa Myanmar, koillisessa Laos, kaakossa Kambodža ja etelässä Malesia. Thaimaan tärkeimmät matkailualueet sijoittuvat maan eteläosiin - Manner-Aasian rannikolle, kapealle Kran-kannakselle, joka yhdistää Manner-Aasian Malakan niemimaahan, sekä rannikkojen läheisille saarille.

Aikaero

Suomen talviaikaan kello on Thaimaassa viisi tuntia enemmän, ja kesäaikaan neljä tuntia enemmän kuin Suomessa. Thaimaan aikavyöhyke on UTC +7.

Hyvä tietää ennen matkaa

Hätänumerot

Thaimaan yleinen hätänumero on 191, joka on myös poliisin yleinen palvelunumero. Ambulanssin numero on 1669 ja turistinpoliisin numero 1155.

Juomarahat

Thaimaassa ei ole vakiintunutta tippauskulttuuria, ja paikalliset eivät juurikaan jätä tippiä. Tarjoilijat ja muu palveluhenkilökunta eivät tipin perään kysele, mutta matkailijoiden sitä jättäessä ottavat sen toki mielellään vastaan. Halutessasi voit siis jättää tippiä ravintolassa tarjoilijalle ja hotellissa piccololle sekä siivoojalle. Mitään nyrkkisääntöä summalle ei ole, mutta esimerkiksi 10 % laskun loppusummasta on oikein sopiva. Taksissa tippiä ei tarvitse jättää, mutta voit pyöristää summan ylöspäin.

Lähetystö

Embassy of Finland (Bangkokin-suurlähestystö)
Athenee Tower, 14th floor
63 Wireless Road (Witthayu)
Lumpini, Pathumwan
BANGKOK 10330
THAILAND
+66 220 787 00
sanomat.ban@gov.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.

Majoitus- ja turistiverot

Kesäkuussa 2023 Thaimaa ottaa käyttöön turistiveron, joka on 300 bahtia (noin 8 euroa, kurssi 13.4.2023) jokaista lentokoneella maahan saapuvaa matkustajaa kohden. Laivalla tai maateitse saapuvilta turistivero on 150 bahtia (noin 4 euroa, kurssi 13.4.2023). Alle 2-vuotiailta ja päiväkävijöiltä veroa ei peritä. Turistivero ei sisälly matkapakettien hintoihin, vaan se peritään matkustajilta erikseen hotellin vastaanotossa.

Matkustusasiakirjat

Suomesta Thaimaahan matkustavalla tulee olla mukanaan passi, joka on voimassa 6 kuukautta maahan saapumisesta. Suomen kansalaiset eivät tarvitse Thaimaahan viisumia, kun matkan kesto on alle 30 vuorokautta. Muiden maiden kansalaisten tulee tarkastaa tarvittavat matkustusasiakirjat suoraan paikallisviranomaisilta.

Puhelinnumerot

Soittaessasi Suomeen maakoodi puhelinnumeroiden edessä on +358. Hotellin huonepuhelimista soittaminen on maksullista, ja maksu suoritetaan hotellin vastaanotossa.

Thaimaan maakoodi on +66, jota tulee käyttää thaimaalaisten puhelinnumeroiden edessä soittaessasi suomalaisesta matkapuhelinliittymästä.

Rokotukset

Tarkista voimassa olevat rokotussuositukset kohteeseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Valuutta ja maksaminen

Euroja voi vaihtaa bahteiksi rahanvaihtopisteissä ja pankeissa. Molemmat vaativat rahanvaihtoa varten kopion passista ja joskus myös hotellisi tiedot. Thaimaassa on lähtökohtaisesti hyvät vaihtokurssit, usein edullisemmat kuin Suomessa. Parhaan kurssin saa yleensä isoista seteleistä. Paikallista valuuttaa voi nostaa myös suoraan automaatista, mutta kurssi on pankin palvelumaksuineen yleensä selvästi kalliimpi kuin vaihtamalla käteistä.

Thaimaassa kannattaa pitää käteistä ja pientä rahaa mukana, sillä joillakin pienillä palveluntarjoajilla korttimaksu ei välttämättä onnistu lainkaan, ja monessa paikassa vaihtorahoja on huonosti tarjota. Erityisesti taksit pitävät vaihtorahan mieluusti tippinä, joten jos et ole halukas jättämään isoa tippiä, tarjoa kuljettajalle mahdollisimman lähelle tasarahaa. Seteleitä kuuluu Thaimaassa kohdella kunnioittavasti, sillä niissä on thaimaalaisille tärkeän kuninkaan kuva. Älä siis rytistä seteleitä taskun pohjalle.

Visa ja MasterCard käyvät Thaimaassa yleisesti. Huomioi kuitenkin, että pankin omien palvelumaksujen lisäksi jotkut yritykset saattavat periä kortilla maksettaessa muutaman prosentin lisämaksun, minkä vuoksi käteisellä maksaminen on Thaimaassa yleensä edullisinta.

Vakuutukset

Matkailijan tulee itse huolehtia voimassa olevasta matkavakuutuksesta.

Verkkovirta

220 V. Varsinkin lomahotelleissa useimpiin pistorasioihin käy eurooppalaiset pistokkeet. Halutessasi voit ottaa varmuuden vuoksi mukaan A- tai B-tyypin adapterin.

Palvelut

Apteekit

Jokaisesta lomakohteestamme löydät apteekin tai useampia. Aukioloajat vaihtelevat, mutta ovat yleensä laajat, usein noin klo 9-21 viikon jokaisena päivänä. Varsinaista päivystävän apteekin käytäntöä ei ole, mutta tavallisimpia lääkkeitä myydään myös kioskeissa, joista esimerkiksi 7-Eleven on avoinna vuorokauden ympäri. Joissakin kohteissa on myös ympäri vuorokauden avoinna olevia apteekkeja.

Hotellit

Sisäänkirjausaika hotelliin alkaa useimmiten klo 14. Hotelleissa saattaa olla erilaisia hotellikohtaisia lisäpalveluita, joista veloitetaan erikseen. Yleisesti lisämaksullisia palveluita ovat minibaarituotteet, huonepuhelimella soittaminen hotellin ulkopuolelle sekä joissakin hotelleissa televisio. Lisämaksulliset palvelut voit tarkastaa huoneinfosta, vastaanotosta tai oppaaltasi.

Useimmissa hotelleissa uloskirjaus tulee suorittaa lähtöpäivänä kello 12 mennessä. Mikäli olet käyttänyt hotellin maksullisia lisäpalveluita huonelaskullesi, suorita maksu hotellin vastaanotossa viimeistään uloskirjauksen yhteydessä. Tarvittaessa voit jättää matkatavarasi säilöön hotellin matkatavarasäilöön uloskirjautumisen jälkeen.

Julkinen liikenne

Julkisen liikenteen muodot ja saatavuus vaihtelevat alueittain. Kaupunkien välillä kulkee bussi- ja junayhteyksiä, ja kaupunkien sisällä kulkee myös paikallisbussiyhteyksiä. Saarilla lomakohteiden välillä ei välttämättä kulje paikallisbussiliikennettä, ja liikkuminen onnistuu joko avolava-autoilla ajettavilla "bussilinjoilla", takseilla, mopotakseilla tai tuk tuk -takseilla. Lomakohteissa matkailijan kannattaa olla tarkkana taksihintojen kanssa, tarkistaa ne aina etukäteen ja varmistaa, että taksamittari on päällä, sillä taksit yrittävät usein periä turisteilta ylihintaa.

Lääkärit ja sairaalat

Mikäli tarvitset lääkäri- tai sairaalahoitoa lomasi aikana, selvitäthän omalta vakuutusyhtiöltäsi mihin lääkäriin tai sairaalaan sinun tulisi hakeutua. Lääkäri tai sairaala pyytää maksusitoumuksen suoraan vakuutusyhtiöltä saapuessasi. Kiireettömissä tapauksissa hoitoa ei saa ilman vakuutusyhtiön maksusitoumusta. Vaihtoehtoisesti maksu hoidosta tulee suorittaa sairaalan vastaanottoon etukäteen.

Lapsiperheille

Ruokakaupoista löytyy vaippoja ja lastenruokia, mutta lastenruoat poikkeavat maultaan huomattavasti Suomessa totutuista. Thaimaa on hyvin lapsiystävällinen maa, esimerkiksi ravintoloissa lapsia huomioidaan usein erityisesti.

Ostoskeskukset ja kaupat

Ostoskeskukset ja kaupat ovat yleensä avoinna aamukymmenestä vähintään iltakahdeksaan, lomakohteissa usein iltamyöhään. Aukioloajat ovat samat myös viikonloppuisin.

Ruokakaupat

Ruokakaupat ovat avoinna joka päivä vähintään klo 10-21, useimmat avaavat ovensa jo klo 8 tai 9 ja ovat auki klo 22 tai 23 saakka. Super Cheap -supermarketit ja 7-Eleven -kioskit ovat avoinna ympäri vuorokauden.

Sää

Ilmasto

Thaimaan ilmasto on ympäri vuoden lämmin tai jopa kuuma. Päivälämpötilat ovat ympäri vuoden 30 asteen tuntumassa tai sen yläpuolella. Sadekausi osuu kesälle, noin toukokuusta lokakuuhun, jolloin rankat monsuunisateet ovat yleisiä. Erityisesti Etelä-Thaimaassa sataa paljon. Siaminlahden alueella sadekausi ajoittuu myöhemmäksi, alkusyksystä vuodenvaihteeseen.

Suosituin matkustusajankohta Thaimaahan on sadekauden jälkeen alkava talven viileä kausi, joka tosin Suomen ilmastoon tottuneelle on edelleen kesäisen kuuma. Siaminlahtea lukuunottamatta viileä kausi kestää marraskuusta helmikuulle. Kuuminta aikaa on maalis-toukokuu, jolloin sisämaassa lämpötilat hipovat neljääkymmentä. Etelä-Thaimaassa viilentävän merituulen vuoksi vastaavaa kuumaa kautta ei kuitenkaan ole, vaan lämpötilat pysyttelevät kolmenkymmenen asteen yläpuolella.

Ostokset ja tuliaiset

Thaimaa on tunnettu laadukkaista tekstiileistään, erityisesti silkistä ja puuvillasta. Puuvillasta valmistetaan paljon kodintekstiileitä, ja tuliaisiksi sopivia silkkituotteita ovat esimerkiksi huivit, taskuliinat ja kravatit. Sekä puuvilla- että silkkituotteita on hyvin saatavilla tavarataloista ja erikoisliikkeistä. Varsinkin silkkituotteet on parasta ostaa asianmukaisista, luotettavan oloisista liikkeistä, sillä kaikki silkkinä myytävä ei aina ole sataprosenttista silkkiä.

Silkkimekon tai puuvillapaidan voi teettää Thaimaassa näppärästi myös mittatilaustyönä - räätäliliikkeitä löytyy lähes joka kylästä ja korttelista, ja mittatilaustöiden hinnat ovat hyvin edullisia Suomeen verrattuna. Mittatilaustyönä teetetään mekkojen ja paitojen lisäksi paljon erityisesti pukuja ja jakkupukuja. Jos mielessäsi on mittatilaustyön teettäminen lomasi aikana, kannattaa räätälinliikkeeseen suunnata heti loman aluksi, jotta aikaa jää mahdollisille muutos- ja korjaustöille. Sama ohje pätee myös optikkoliikkeisiin; silmä- ja aurinkolasien teettäminen myös edullista ja suosittua Thaimaassa, ja onnistuu hyvin viikonkin loman aikana.

Monen Thaimaan matkaajan tuliaislaukkuun sujahtaa purkki tai parikin paikallista ihmetuotetta, tiikeribalsamia. Tämän monelle suomalaisellekin tutun näköisen, tiikerin kuvalla koristellun purnukan geeli sopii moneen vaivaan hyttysenpuremista lihassärkyyn. Apteekkituotteet ja kosmetiikka muutenkin ovat edullisten hintojensa vuoksi suosittuja tuliaisia Thaimaasta. Törmäät matkamuistomyymälöissä varmasti myös värikkäisiin, erilaisten kukkien ja hedelmien muotoon kaiverrettuihin saippuoihin. Lisäksi erilaiset puusta ja keramiikasta käsityönä valmistetut sisustustavarat ovat suosittuja matkamuistoja Thaimaasta.

Hyödyllistä sanastoa

Thain kielessä lauseiden perässä käytetään kohteliaisuussanoja khaa (kun nainen puhuu) ja khrap (kun mies puhuu).

Hei. / Hyvää huomenta/päivää/iltaa.[sa-wat-dii, khaa/khrap]
Kiitos.[khap khun khaa/khrap]
Ole hyvä (vastauksena kiitokseen) / Ei se mitään.[mai pen rai]
Anteeksi.[kho thoot]
Lasku, kiitos.[kep tang, khaa/khrap]