Espanja

Teneriffa

Ikuisen kevään saareksikin kutsutulla Teneriffalla ilmasto on miellyttävä ympäri vuoden. Teneriffan luonto on ainutlaatuinen lumihiuppuisine vuorineen, laavakallioneen ja mustine hiekkarantoineen.

Teneriffa on Kanariansaarten suurin saari ja yksi Euroopan suosituimmista lomakohteista, eikä suotta: saaren ilmasto ja ainutlaatuisen kaunis luonto ovat jotain, mitä on vaikea löytää muualta. Aikoinaan saaresta on käytetty myös nimeä Nivaria, joka on johdettu latinan lunta tarkoittavasta sanasta nix. Nimi viittaa Teneriffan Teide-tulivuoren lumiseen huippuun.

Näytä lisää

Talvitarjouksia Teneriffalle Helsingistä


Kohteemme Teneriffalla

Yleistietoa

Perustiedot Teneriffasta

Pinta-ala: 2 032 km²
Valuutta: euro
Pääkaupunki: Santa Cruz de Tenerife
Kielet: espanja
Asukasluku: 978 000
Uskonto: katolinen

Sijainti

Teneriffa kuuluu Espanjaan ja Kanariansaarten saariryhmään. Maantieteellisesti Kanariansaaret sijaitsevat Afrikan mantereen luoteispuolella, Marokon edustalla. Teneriffa sijaitsee saariyhmän keskellä, La Gomeran ja Gran Canarian saarten välissä.

Aikaero

Kanariansaarilla kello on kaksi tuntia vähemmän kuin Suomessa.

Sää

Ilmasto

Kanariansaarilla vallitsee subtrooppinen ilmasto, mikä tarkoittaa, että ilmasto on tasaisen lämmin ympäri vuoden, vuorokauden keskilämpötilojen vaihdellessa 18 ja 24 asteen välillä. Kesäisin lämpötila pysyttelee 20 asteen yläpuolella, ja sateet ovat harvinaisia. Ympäröivä Atlantin valtameri pitää huolen, etteivät lämpötilat nouse kesälläkään tukahduttavan kuumiksi. Talvikuukausinakin päivälämpötilat kipuavat Kanarialla kahdenkymmenen asteen tuntumaan ja usein ylikin. Ajoittaiset rankat sadekuurot ovat tavallisia, erityisesti saariston pohjoisosissa. Pienten lämpötilavaihteluidensa ja leudon ilmastonsa vuoksi Kanariansaaria kutsutaankin usein ikuisen kevään saariksi.

Keskilämpötilat, Santa Cruz de Tenerife
KuukausiPäivän ylin (°С)Yön alin (°С)Veden keskilämpötila (°С)
Tammikuu171519
Helmikuu171418
Maaliskuu171518
Huhtikuu181519
Toukokuu191719
Kesäkuu211820
Heinäkuu222021
Elokuu232022
Syyskuu232022
Lokakuu221923
Marraskuu201822
Joulukuu181620

Taulukossa esitetyt lämpötilat ovat keskimääräisiä vuorokauden korkeimpia ja matalimpia lämpötiloja mittausjaksolla 1991-2021. Lähde: ECMWF. Teneriffan tarkemmat kohdekohtaiset lämpötilatiedot löydät kunkin kohteen omalta sivulta.

Nähtävyydet

Teiden huippu

Teneriffan keskiosassa sijaitseva Teiden tulivuori on koko Espanjan korkein vuori, kohoten 3718 metrin korkeuteen. Lähellä Teiden huippua, 3 555 metrin korkeuteen on mahdollista matkustaa köysiratahissillä. Hyvällä säällä 200 metrin matka huipulle on mahdollista jatkaa jalan. Huipulle vaeltamiseen, myös tälle 200 metrin matkalle, tarvitaan kuitenkin kansallispuiston myöntämä maksuton lupa, joka kannattaa hankkia hyvissä ajoin ennen lomaa. Poikkeuksena ovat varhaiset aamut, jolloin huipulle voi vaeltaa vapaasti.

Vaellusta suunnittelevan on hyvä huomioida, että ohuessa vuori-ilmassa liikkuminen vaatii hyvää kuntoa. Upeat maisemat aukeavat kuitenkin hissin jo pääteasemalta, ja alueella kulkee myös lukuisia muita patikointireittejä kauniissa vuoristomaisemissa.

Teiden kansallispuistoon ja köysiradan alkuun voi matkustaa kohteistamme joko vuokra-autolla tai lomakohteista lähtevillä opastetuilla retkillä. Autolla saapuvan kannattaa olla liikkeellä hyvissä ajoin, sillä iltapäivisin parkkipaikkaa voi joutua etsimään kaukaakin. Vuoristossa on huomattavasti viileämpää kuin rannikon aurinkoisissa lomakohteissa, ja talvisin huipulla on lunta, joten Teiden retkelle tulee varata mukaan lämmintä vaatetta.

Mascan kylä

Teno-laaksossa sijaitseva Mascan pikkukylä on yksi Teneriffan saaren suosituimmista päiväretkikohteista, ja monen mielestä myös yksi saaren kauneimpia kyliä. Masca hurmaa vehreydellään, uljailla vuoristomaisemillaan sekä Teneriffalle tyypillisellä maalaisarkkitehtuurillaan, jota edustavat mukukivikatujen varsilla, jyrkillä vuorten rinteillä sijaitsevat sievät kivitalot. Jos suunnittelet vierailua Mascaan vuokra-autolla, on hyvä huomioida, että tie Mascaan läpi vuoriston on erittäin mutkainen ja vaatii kuljettajalta tarkkuutta. Opastettuja retkiä järjestetään kylään myös monista Teneriffan lomakohteista.

Anagan luonnonpuisto

Aivan Teneriffan koilliskärjessä sijaitsevaa Anagan luonnonpuistoa hallitsevat näyttävät vuoristomaisemat huippuineen ja rotkoineen. Verrattuna Teneriffan etelärannikkoon, saaren pohjoisosissa sataa paljon, mikä tekee Anagan maisemista uskomattoman vehreät. Vierailu Anagassa kannattaa aloittaa Cruz del Carmenin vierailukeskuksesta, ja jatkaa sen jälkeen jollekin vierailukeskuksen luota lähtevistä luontopoluista ja patikointireiteistä, jotka johdattavat vehreisiin laakeripuumetsiin ja syrjäisiin vuoristokyliin.

Vierailukeskukseen kulkee bussiyhteys Santa Cruzin ja La Lagunan kaupungeista. Bussia La Lagunassa vaihtamalla myös Puerto de la Cruzista pääsee Anagaan noin puolessatoista tunnissa. Anagan niemimaahan voi tutustua myös autoillen tai pyöräillen.