Thaimaa

Phuket

Thaimaan suurin lomasaari tarjoaa kauniita hiekkarantoja, kirkkaita snorklausvesiä sekä koko maan parhaimpia thai-ruokaelämyksiä.

Phuket on Thaimaan suurin saari ja maan suosituimpia matkakohteita. Suosioon on syynsä, sillä 50 kilometriä pitkälle ja 20 kilometriä leveälle saarelle mahtuu monenlaista: rannikon pitkiä hiekkarantoja, Phuketin vanhankaupungin kulttuuria ja historiaa, Thaimaan parhaimpia katukeittiöitä sekä harrastusmahdollisuuksia sukelluksesta ja snorklauksesta golfiin tai vaellukseen viidakoissa.

Näytä lisää

Kohteemme Phuketissa

Yleistietoa
Perustiedot Phuketin provinssista

Phuketin provinssin muodostavat Phuketin saari ja sen lähisaaret.
Pinta-ala: 543 km²
Valuutta: baht
Pääkaupunki: Phuket
Kielet: thai
Asukasluku: 449 000
Uskonto: buddhalaisuus

Sijainti

Phuketin saari sijaitsee Intian valtamereen kuuluvalla Andamaanienmerellä, Thaimaan eteläosaan kuuluvan Malakan niemimaan länsipuolella.

Aikaero

Suomen talviaikaan kello on Phuketissa viisi tuntia enemmän, ja kesäaikaan neljä tuntia enemmän kuin Suomessa. Thaimaan aikavyöhyke on UTC +7.

Nähtävyydet
Big Buddha

Phuketin tunnetuin nähtävyys on huimat 45 metriä korkea Buddha-patsas. Näyttävän patsaan lisäksi Nakkerd Hills -kukkulalla sijaitsevan patsaan juurelta voit ihailla myös ympärillä aukeavia näkymiä Phuketin saarelle. Patsas sijaitsee saaren eteläosassa, muutaman kilometrin päässä Karon Beachiltä ja Kata Beachiltä. Patsas on pyhä paikka, jonne tulee pukeutua olkapäät ja polvet peittävään asuun.

Promthep Cape -näköalapaikka

Phuketin kuvatuimpia kohteita on saaren eteläisin kärki, Promthepin niemi sekä sen takana laskeva aurinko. Parhaimpaan auringonlaskun aikaan niemellä riittää väkeä bussilasteittain valmiina vangitsemaan upean, palmupuiden reunustaman auringonlaskun sekä sen punaiseksi värjäämän meren. Näköalapaikka sijaitsee noin kolme kilometriä Rawai Beachiltä ja 10 kilometriä kata Beachiltä etelään.

Wat Chalong -temppeli

Noin 10 kilometrin päässä Karon Beachiltä sijaitseva Wat Chalong -temppeli on paitsi kiinnostava nähtävyys, myös tärkeä kohde paikallisille. Temppelin tornissa nimittäin sanotaan sijaitsevan merkittävä pyhäinjäännös, pala itse Buddhan luuta. Alunperin 1800-luvun alkupuolelta peräisin olevaa temppelin alueella sijaitsee nykyisin useampia kauniita, eri aikaikausilta peräisin olevia rakennuksia.

Aktiviteetit
Vieraile Phuketin vanhassakaupungissa

Phuket Old Town on upeasti säilynyt, 1800-luvulla rakennettu kaupunginosa, jonka koristeelliset, värikkäät talot edustavat kiinalais-portugalilaista arkkitehtuuria. Vanhakaupunki on osa Phuket Townia, jonne pääsee rantalomakohteista edullisimmin songthaew-avolavabussilla.

Simon Cabaret

Simon Cabaret Patong Beachillä on suosittu ja näyttävä lavaspektaakkeli, jonka päätähtinä ovat lahjakkaat ladyboyt. Musiikkia, tanssia ja teatteritaidetta yhdistelevä show häikäisee energisillä esityksillään, pukuloistollaan ja upeilla lavasteillaan. Esityksiä tahdittavat niin perinteinen thaimaalainen musiikki kuin modernit hitit. Simon Cabaret on Phuketin ehdoton must-see!

Päiväretki Phi Phi -saarille

Kuudesta saaresta muodostuvan Phi Phi -saarten sanotaan olevan koko Thaimaan kaunein saariryhmä. Phi Phi -saaret ovat suosittu kohde paitsi majoittumiseen, myös päiväretkikohteena alle 50 kilometrin päässä sijaitsevasta Phuketista. Lautta- ja veneyhteydet saariryhmän suurimmalle ja ainoalle asutulle Phi Phi Don -saarelle lähtevät Phuketin itärannikolta, Rassada Pier -satamasta. Lauttamatka kestää noin 2 tuntia, ja pikaveneellä matka taittuu alle tunnissa. Phi Phi Don voit uida ja snorklata turkooseissa vesissä, kiivetä näköalapaikalle ja bongailla apinoida Monkey Beachillä.

Hyvä tietää ennen matkaa
Hätänumerot

Thaimaan yleinen hätänumero on 191, joka on myös poliisin yleinen palvelunumero. Ambulanssin numero on 1669 ja turistinpoliisin numero 1155.

Juomarahat

Thaimaassa ei ole vakiintunutta tippauskulttuuria, ja paikalliset eivät juurikaan jätä tippiä. Tarjoilijat ja muu palveluhenkilökunta eivät tipin perään kysele, mutta matkailijoiden sitä jättäessä ottavat sen toki mielellään vastaan. Halutessasi voit siis jättää tippiä ravintolassa tarjoilijalle ja hotellissa piccololle sekä siivoojalle. Mitään nyrkkisääntöä summalle ei ole, mutta esimerkiksi 10 % laskun loppusummasta on oikein sopiva. Taksissa tippiä ei tarvitse jättää, mutta voit pyöristää summan ylöspäin.

Lähetystö

Embassy of Finland (Bangkokin-suurlähestystö)
Athenee Tower, 14th floor
63 Wireless Road (Witthayu)
Lumpini, Pathumwan
BANGKOK 10330
THAILAND
+66 220 787 00
sanomat.ban@formin.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.

Majoitus- ja turistiverot

Kesäkuussa 2023 Thaimaa ottaa käyttöön turistiveron, joka on 300 bahtia (noin 8 euroa, kurssi 13.4.2023) jokaista lentokoneella maahan saapuvaa matkustajaa kohden. Laivalla tai maateitse saapuvilta turistivero on 150 bahtia (noin 4 euroa, kurssi 13.4.2023). Alle 2-vuotiailta ja päiväkävijöiltä veroa ei peritä. Turistivero ei sisälly matkapakettien hintoihin, vaan se peritään matkustajilta erikseen hotellin vastaanotossa.

Matkustusasiakirjat

Suomesta Thaimaahan matkustavalla tulee olla mukanaan passi, joka on voimassa 6 kuukautta maahan saapumisesta. Suomen kansalaiset eivät tarvitse Thaimaahan viisumia, kun matkan kesto on alle 30 vuorokautta.

Puhelinnumerot

Soittaessasi Suomeen maakoodi puhelinnumeroiden edessä on +358. Hotellin huonepuhelimista soittaminen on maksullista, ja maksu suoritetaan hotellin vastaanotossa.

Thaimaan maakoodi on +66, jota tulee käyttää thaimaalaisten puhelinnumeroiden edessä soittaessasi suomalaisesta matkapuhelinliittymästä.

Rokotukset

Tarkista voimassa olevat rokotussuositukset kohteeseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Valuutta ja maksaminen

Euroja voi vaihtaa bahteiksi rahanvaihtopisteissä ja pankeissa. Molemmat vaativat rahanvaihtoa varten kopion passista ja joskus myös hotellisi tiedot. Thaimaassa on lähtökohtaisesti hyvät vaihtokurssit, usein edullisemmat kuin Suomessa. Parhaan kurssin saa yleensä isoista seteleistä. Paikallista valuuttaa voi nostaa myös suoraan automaatista, mutta kurssi on pankin palvelumaksuineen yleensä selvästi kalliimpi kuin vaihtamalla käteistä.

Thaimaassa kannattaa pitää käteistä ja pientä rahaa mukana, sillä joillakin pienillä palveluntarjoajilla korttimaksu ei välttämättä onnistu lainkaan, ja monessa paikassa vaihtorahoja on huonosti tarjota. Erityisesti taksit pitävät vaihtorahan mieluusti tippinä, joten jos et ole halukas jättämään isoa tippiä, tarjoa kuljettajalle mahdollisimman lähelle tasarahaa. Seteleitä kuuluu Thaimaassa kohdella kunnioittavasti, sillä niissä on thaimaalaisille tärkeän kuninkaan kuva. Älä siis rytistä seteleitä taskun pohjalle.

Visa ja MasterCard käyvät Thaimaassa yleisesti. Huomioi kuitenkin, että pankin omien palvelumaksujen lisäksi jotkut yritykset saattavat periä kortilla maksettaessa muutaman prosentin lisämaksun, minkä vuoksi käteisellä maksaminen on Thaimaassa yleensä edullisinta.

Vakuutukset

Matkailijan tulee itse huolehtia voimassa olevasta matkavakuutuksesta.

Verkkovirta

220 V. Varsinkin lomahotelleissa useimpiin pistorasioihin käy eurooppalaiset pistokkeet. Halutessasi voit ottaa varmuuden vuoksi mukaan A- tai B-tyypin adapterin.

Palvelut
Apteekit

Jokaisesta lomakohteestamme löydät apteekin tai useampia. Aukioloajat vaihtelevat, mutta ovat yleensä laajat, usein noin klo 9-21 viikon jokaisena päivänä. Varsinaista päivystävän apteekin käytäntöä ei ole, mutta tavallisimpia lääkkeitä myydään myös kioskeissa, joista esimerkiksi 7-Eleven on avoinna vuorokauden ympäri. Joissakin kohteissa on myös ympäri vuorokauden avoinna olevia apteekkeja.

Hotellit

Sisäänkirjausaika hotelliin alkaa useimmiten klo 14. Hotelleissa saattaa olla erilaisia hotellikohtaisia lisäpalveluita, joista veloitetaan erikseen. Yleisesti lisämaksullisia palveluita ovat minibaarituotteet, huonepuhelimella soittaminen hotellin ulkopuolelle sekä joissakin hotelleissa televisio. Lisämaksulliset palvelut voit tarkastaa huoneinfosta, vastaanotosta tai oppaaltasi.

Useimmissa hotelleissa uloskirjaus tulee suorittaa lähtöpäivänä kello 12 mennessä. Mikäli olet käyttänyt hotellin maksullisia lisäpalveluita huonelaskullesi, suorita maksu hotellin vastaanotossa viimeistään uloskirjauksen yhteydessä. Tarvittaessa voit jättää matkatavarasi säilöön hotellin matkatavarasäilöön uloskirjautumisen jälkeen.

Lääkärit ja sairaalat

Mikäli tarvitset lääkäri- tai sairaalahoitoa lomasi aikana, selvitäthän omalta vakuutusyhtiöltäsi mihin lääkäriin tai sairaalaan sinun tulisi hakeutua. Lääkäri tai sairaala pyytää maksusitoumuksen suoraan vakuutusyhtiöltä saapuessasi. Kiireettömissä tapauksissa hoitoa ei saa ilman vakuutusyhtiön maksusitoumusta. Vaihtoehtoisesti maksu hoidosta tulee suorittaa sairaalan vastaanottoon etukäteen.

Lapsiperheille

Ruokakaupoista löytyy vaippoja ja lastenruokia, mutta lastenruoat poikkeavat maultaan huomattavasti Suomessa totutuista. Thaimaa on hyvin lapsiystävällinen maa, esimerkiksi ravintoloissa lapsia huomioidaan usein erityisesti.

Ostoskeskukset ja kaupat

Ostoskeskukset ja kaupat ovat yleensä avoinna aamukymmenestä vähintään iltakahdeksaan, lomakohteissa usein iltamyöhään. Aukioloajat ovat samat myös viikonloppuisin.

Ruokakaupat

Ruokakaupat ovat avoinna joka päivä vähintään klo 10-21, useimmat avaavat ovensa jo klo 8 tai 9 ja ovat auki klo 22 tai 23 saakka. Super Cheap -supermarketit ja 7-Eleven -kioskit ovat avoinna ympäri vuorokauden.

Sää
Ilmasto

Phuketin ilmasto on ympäri vuoden lämmin tai jopa kuuma. Päivälämpötilat ovat ympäri vuoden 30 asteen tuntumassa tai sen yläpuolella. Sadekausi osuu kesälle, noin toukokuusta lokakuuhun, jolloin Etelä-Thaimaassa sataa paljon ja rankasti.

Suosituin matkustusajankohta Phuketiin on talven kuiva kausi marraskuusta toukokuulle. Viilentävän merituulen vuoksi Etelä-Thaimaassa ei ole vastaavaa kevätkuukausille osuvaa kuumaa kautta kuin muualla Thaimaassa, vaan lämpötilat kohoavat keväälläkin korkeintaan maltillisesti kolmenkymmenen asteen yläpuolelle.

Keskilämpötilat, Phuket Town
Kuukausi Päivän ylin (°С) Yön alin (°С) Veden keskilämpötila (°С)
Tammikuu 28 25 28
Helmikuu 29 26 29
Maaliskuu 29 26 30
Huhtikuu 29 26 30
Toukokuu 29 27 30
Kesäkuu 29 27 30
Heinäkuu 28 26 30
Elokuu 28 26 29
Syyskuu 28 26 29
Lokakuu 28 25 29
Marraskuu 28 26 29
Joulukuu 28 25 29

Taulukossa esitetyt lämpötilat ovat keskimääräisiä vuorokauden korkeimpia ja matalimpia lämpötiloja mittausjaksolla 1991-2021. Lähde: ECMWF.

Liikkuminen

Phuketissa julkinen liikenne on melko värikästä, ja matkantekoon paikasta toiseen kannattaa varata hyvin aikaa, sillä matka-ajat ovat pituuksiinsa nähden usein huomattavan pitkiä. Lomakohteista Phuket Towniin on edullisinta matkustaa avolavabussilla eli songthaewilla. Ne kulkevat klo 7-18 noin tunnin välein ja pysähtyvät ennalta määrätyillä pysäkeillä, mutta niiden kyytiin voi hypätä mistä tahansa kättä heiluttamalla. Määränpää käy ilmi bussin kyljestä. Avolavabusseilla matkustaminen voi olla tavallisiin busseihin verrattuna hieman epämukavampaa, sillä lavalla on usein ahdasta ja bussi voi keikkua.

Taksilla liikkuminen on Phuketissa alueen muuhun hintatasoon nähden melko kallista, ja hinnasta tulee aina sopia etukäteen. Sama pätee myös mopotakseihin sekä paikallisiin tuk tuk -takseihin. Tuk tukit kulkevat yleensä vain lomakylien sisäisiä matkoja. Mopojen ja skootterien vuokraaminen paikasta toiseen on Thaimaassa yleistä. Huomioithan kuitenkin, että Thaimaan liikennekulttuuri on melko värikästä ja tottumattomalle kuljettajalle jopa vaarallista.

Ostokset ja tuliaiset

Thaimaa on tunnettu laadukkaista tekstiileistään, erityisesti silkistä ja puuvillasta. Puuvillasta valmistetaan paljon kodintekstiileitä, ja tuliaisiksi sopivia silkkituotteita ovat esimerkiksi huivit, taskuliinat ja kravatit. Sekä puuvilla- että silkkituotteita on hyvin saatavilla tavarataloista ja erikoisliikkeistä. Varsinkin silkkituotteet on parasta ostaa asianmukaisista, luotettavan oloisista liikkeistä, sillä kaikki silkkinä myytävä ei aina ole sataprosenttista silkkiä.

Silkkimekon tai puuvillapaidan voi teettää Thaimaassa näppärästi myös mittatilaustyönä - räätäliliikkeitä löytyy lähes joka kylästä ja korttelista, ja mittatilaustöiden hinnat ovat hyvin edullisia Suomeen verrattuna. Mittatilaustyönä teetetään mekkojen ja paitojen lisäksi paljon erityisesti pukuja ja jakkupukuja. Jos mielessäsi on mittatilaustyön teettäminen lomasi aikana, kannattaa räätälinliikkeeseen suunnata heti loman aluksi, jotta aikaa jää mahdollisille muutos- ja korjaustöille. Sama ohje pätee myös optikkoliikkeisiin; silmä- ja aurinkolasien teettäminen myös edullista ja suosittua Thaimaassa, ja onnistuu hyvin viikonkin loman aikana.

Monen Thaimaan matkaajan tuliaislaukkuun sujahtaa purkki tai parikin paikallista ihmetuotetta, tiikeribalsamia. Tämän monelle suomalaisellekin tutun näköisen, tiikerin kuvalla koristellun purnukan geeli sopii moneen vaivaan hyttysenpuremista lihassärkyyn. Apteekkituotteet ja kosmetiikka muutenkin ovat edullisten hintojensa vuoksi suosittuja tuliaisia Thaimaasta. Törmäät matkamuistomyymälöissä varmasti myös värikkäisiin, erilaisten kukkien ja hedelmien muotoon kaiverrettuihin saippuoihin. Lisäksi erilaiset puusta ja keramiikasta käsityönä valmistetut sisustustavarat ovat suosittuja matkamuistoja Thaimaasta.

Hyödyllistä sanastoa

Thain kielessä lauseiden perässä käytetään kohteliaisuussanoja khaa (kun nainen puhuu) ja khrap (kun mies puhuu).

Hei. / Hyvää huomenta/päivää/iltaa.[sa-wat-dii, khaa/khrap]
Kiitos.[khap khun khaa/khrap]
Ole hyvä (vastauksena kiitokseen) / Ei se mitään.[mai pen rai]
Anteeksi.[kho thoot]
Lasku, kiitos.[kep tang, khaa/khrap]