Hätänumerot
Thaimaan yleinen hätänumero on 191, joka on myös poliisin yleinen palvelunumero. Ambulanssin numero on 1669 ja turistinpoliisin numero 1155.
Juomarahat
Thaimaassa ei ole vakiintunutta tippauskulttuuria, ja paikalliset eivät juurikaan jätä tippiä. Tarjoilijat ja muu palveluhenkilökunta eivät tipin perään kysele, mutta matkailijoiden sitä jättäessä ottavat sen toki mielellään vastaan. Halutessasi voit siis jättää tippiä ravintolassa tarjoilijalle ja hotellissa piccololle sekä siivoojalle. Mitään nyrkkisääntöä summalle ei ole, mutta esimerkiksi 10 % laskun loppusummasta on oikein sopiva. Taksissa tippiä ei tarvitse jättää, mutta voit pyöristää summan ylöspäin.
Lähetystö
Embassy of Finland (Bangkokin-suurlähestystö)
Athenee Tower, 14th floor
63 Wireless Road (Witthayu)
Lumpini, Pathumwan
BANGKOK 10330
THAILAND
+66 220 787 00
sanomat.ban@formin.fi
Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.
Majoitus- ja turistiverot
Thaimaassa on käytössä turistivero, joka on 300 bahtia (noin 8 euroa) jokaista lentokoneella maahan saapuvaa matkustajaa kohden. Laivalla tai maateitse saapuvilta turistivero on 150 bahtia (noin 4 euroa). Alle 2-vuotiailta ja päiväkävijöiltä veroa ei peritä. Turistivero ei sisälly matkapakettien hintoihin, vaan se peritään matkustajilta erikseen hotellin vastaanotossa.
Matkustusasiakirjat
Suomesta Thaimaahan matkustavalla tulee olla mukanaan passi, joka on voimassa 6 kuukautta maahan saapumisesta. Suomen kansalaiset eivät tarvitse Thaimaahan viisumia, kun matkan kesto on alle 60 vuorokautta.
Puhelinnumerot
Soittaessasi Suomeen maakoodi puhelinnumeroiden edessä on +358. Hotellin huonepuhelimista soittaminen on maksullista, ja maksu suoritetaan hotellin vastaanotossa.
Thaimaan maakoodi on +66, jota tulee käyttää thaimaalaisten puhelinnumeroiden edessä soittaessasi suomalaisesta matkapuhelinliittymästä.
Rokotukset
Tarkista voimassa olevat rokotussuositukset kohteeseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.
Valuutta ja maksaminen
Euroja voi vaihtaa bahteiksi rahanvaihtopisteissä ja pankeissa. Molemmat vaativat rahanvaihtoa varten kopion passista ja joskus myös hotellisi tiedot. Thaimaassa on lähtökohtaisesti hyvät vaihtokurssit, usein edullisemmat kuin Suomessa. Parhaan kurssin saa yleensä isoista seteleistä. Paikallista valuuttaa voi nostaa myös suoraan automaatista, mutta kurssi on pankin palvelumaksuineen yleensä selvästi kalliimpi kuin vaihtamalla käteistä.
Thaimaassa kannattaa pitää käteistä ja pientä rahaa mukana, sillä joillakin pienillä palveluntarjoajilla korttimaksu ei välttämättä onnistu lainkaan, ja monessa paikassa vaihtorahoja on huonosti tarjota. Erityisesti taksit pitävät vaihtorahan mieluusti tippinä, joten jos et ole halukas jättämään isoa tippiä, tarjoa kuljettajalle mahdollisimman lähelle tasarahaa. Seteleitä kuuluu Thaimaassa kohdella kunnioittavasti, sillä niissä on thaimaalaisille tärkeän kuninkaan kuva. Älä siis rytistä seteleitä taskun pohjalle.
Visa ja MasterCard käyvät Thaimaassa yleisesti. Huomioi kuitenkin, että pankin omien palvelumaksujen lisäksi jotkut yritykset saattavat periä kortilla maksettaessa muutaman prosentin lisämaksun, minkä vuoksi käteisellä maksaminen on Thaimaassa yleensä edullisinta.
Vakuutukset
Matkailijan tulee itse huolehtia voimassa olevasta matkavakuutuksesta.
Verkkovirta
220 V. Varsinkin lomahotelleissa useimpiin pistorasioihin käy eurooppalaiset pistokkeet. Halutessasi voit ottaa varmuuden vuoksi mukaan A- tai B-tyypin adapterin.