Kreetan helmet - 4 vinkkiä kesälomalle Haniaan

30.05.2024
Kreetan helmet - 4 vinkkiä kesälomalle Haniaan

Joko luulit tuntevasi Hanian läpikotaisin? Kurkkaa alla oleva listasta, vieläkö jotakin on näkemättä.

Kreetan Hania on suomalaisten suosikkilomakohde, jonne moni palaa vuodesta toiseen. Hanialla tarkoitetaan paitsi koko Kreetan läntistä osaa, myös alueen samannimistä pääkaupunkia, joka on Kreetan kaupungeista toiseksi suurin. Yksi syy Hanian suosioon on sen monipuolisuus - Haniassa voit toki viettää aivan perinteistä rantaelämää, nauttia kreikkalaisten tavernoiden antimista ja shoppailla, mutta sen kiehtova luonto ja kulttuuri kutsuvat tutustumaan alueeseen myös laajemmin. Tässä neljä loistavaa syytä, joiden takia kannattaa poistua hotellin allasalueen, lähimmän uimarannan ja tavernan rajaamalta alueelta ainakin kerran lomasi aikana.

1. Elafonissi - Kreikan kaunein ranta

Hanian tunnetuin ja jopa koko Kreikan kauneimpana rantana pidetty Elafonissi sijaitsee Hanian alueen lounaisosassa, noin 75 kilometrin päässä Hanian kaupungista. Elafonisille voit matkustaa vuokra-autolla tai paikallisbussilla. Rannalla on erikoislaatuista, vaaleanpunaiseen vivahtavaa hiekkaa, joka on syntynyt murskautuneista kotiloiden kuorista ja korallista antaen rannalle sen ainutlaatuisen ja taianomaisen ilmeen. Lapset viihtyvät Elafonissin matalassa, lämminvetisessä laguunissa. Rannalla on vuokrattavia aurinkotuoleja, suihkut sekä wc-tilat, ja rannan läheisyydessä sijaitsee useita kahviloita ja tavernoita. Huomioithan, että kesäsesongin aikana rannalla voi olla ruuhkaisaa. Elafonissi kuuluu suojeltuun Natura 2000 -verkostoon, sillä alue on koti monille harvinaisillekin kasvi- ja lintulajeille.

2. Viininmaistelua kreetalaiskylissä

Paikallisissa tavernoissa pääsee maistelemaan kreetalaisia viinejä, mutta viinitiloilla viini maistuu tietenkin vielä paremmalle. Vilaninoksen kylässä, noin 15 kilometriä Haniasta etelään, sijaitsee Manousakis Winery -viinitila. Tila tunnetaan erityisesti Nostos -viinistään, mutta se tuottaa useiden viinibrändien lisäksi myös oliiviöljyä ja tsikoudiaa, kreetalaista brändyä, joka valmistetaan viinintuotannossa syntyneestä rypäleiden puristemassasta. 13 hehtaarin kokoisella viinitilalla voi ihailla, kuinka rypäleet kypsyvät 350-650 metrin korkeudessa, osallistua viininmaisteluihin sekä nauttia paikallisia ruokia tilan ravintolassa. Suosittelemme maistamaan ainakin dakoksia, kreetalaisia tomaattileipiä, jotka kruunaa mikäs muukaan kuin leipien päälle ripoteltu fetajuusto.

Muita Hanian alueen viinitiloja ovat Karavitakis, joka sijaitsee Pontikovanon kylässä, noin 25 kilometriä Hanian kaupungista länteen, sekä Dourakis, noin 40 kilometriä Hanian kaupungista kaakkoon. Viinitilojen verkkosivuilta voi varata maisteluajat etukäteen.

3. Hanian kaupungin helmet

Jos olet käynyt aiemmin Haniassa, olet todennäköisesti käynyt myös Hanian vanhassa, 1300-luvulla rakennetussa venetsialaisessa satamassa. Värikkäiden rakennuksien ja  vilkkaiden kahviloiden täyttämässä satamassa saa aikaa kulumaan ihan vain kaduilla kuljeskellen ja ympärilleen katsellen. Jos kuitenkin haluat tutustua alueeseen pintaa syvemmältä, kannattaa myös astua sisään sataman tärkeimpiin nähtävyyksiin, kuten Firkasin linnoituksen kupeessa sijaitseviin Kreetan merimuseoon sekä Temenos Kioutsouk Hassaniin, Pyhän Nikolauksen kirkkoon.

Jos venetsialainen satama on tullut jo koluttua läpi, kannattaa tutustua myös lähistöllä sijaitsevaan Splantzian alueeseen. Splantziassa sijaitsee muun muassa Hanian vanha nahkateollisuuskortteli, joka on säilyttänyt historiallisen tunnelmansa viehättävine katuineen sekä perinteisine tavernoineen ja kahviloineen. Jalkapallofanin ei kannata jättää välistä kreikkalaisen jalkapallon maajoukkueen museota, ja taiteen ystävä löytää kaupungista monia pieniä ja kiinnostavia gallerioita. Hanian kaupunki on tietenkin myös alueen paras paikka ostosten tekoon - kreikkalaisille tuliaisostoksille kannattaa suunnata Agoraan, Hanian kunnalliseen markkinapaikkaan. 1900-luvun alun markkinarakennuksessa tehdään parhaillaan kunnostustöitä.

4. Limnoupolis - Hanian suurin vesipuisto

Vesipuistot vetävät tyypillisesti eri ikäisiä lapsiperheitä, mutta vesipuistopäivä on yhtä lailla loistava ajanviete myös virkistävää ja adrenaliinintäyteistä ohjelmaa etsiville aikuisille. Hanian suurin ja tunnetuin vesipuisto Limnoupolis Aqua Creta tarjoaa 6,5 hehtaarin alueellaan niin monen kokoisia ja -näköisiä liukuja ja altaita, että kaiken ikäisille hurjapäille löytyy varmasti omat suosikkinsa. Vähemmän hurjapäiset vesipedot voivat nauttia altaissa vilvottelusta, auringossa loikoilusta sekä allasbaarien tarjoiluista. Koko päivän lipun saa ostettua alennettuun 20 euron hintaan ennakkoon suoraan vesipuiston nettisivuilta. Lasten liput 16,5-17 €, alle 110 cm pituiset lapset vierailevat vesipuistossa ilmaiseksi. Limnoupolikseen voit matkustaa useista Kreetan lomakylistä joko paikallisbussilla tai The Little Fun Train -katujunalla.

Kesäkaudella 2024 Longitoursin omatoimimatkat Kreetan Haniaan lennetään Norwegian reittilennoilla maanantaisin, keskiviikkoisin sekä lauantaisin. Matkatavarat sekä lentokenttäkuljetukset voi varata lisämaksusta matkavarauksen yhteydessä.

Lue lisää Haniasta matkakohteena ja katso ajankohtaiset tarjoukset Haniaan täältä.
VIimeisimmät uutiset
24.06.2024
Parhaat kesälomakohteet lapsiperheille

Löydä suosikkisi Longitoursin kesäkohteiden 2024 joukosta. Mistä kohteista löytyvät parhaat rannat tai suosituimmat hotellit lapsiperheille? Entä mikä on paras lentoaika lasten kanssa?

20.06.2024
15 % alennus Strawberryn lentokenttähotelleihin

Longitours tarjoaa nyt yhteistyössä Strawberryn kanssa 15 % alennuksen Helsinki-Vantaan Clarion Hotel Aviapolis- ja Comfort Hotel Helsinki Airport-lentokenttähotelleissa. Kurkkaa alekoodi tästä.

17.06.2024
Longitoursin online-maksuissa esiintynyt häiriöitä

Longitoursin online-varauksissa on esiintynyt maksuhäiriöitä, jotka vaikuttavat myös varausvahvistusten saapumiseen asiakkaille. Olethan tarvittaessa yhteydessä asiakaspalveluumme.

05.06.2024
All inclusive vai huoneistohotelli? Vinkit hotellin valintaan Antalyassa

Longitoursilla on Antalyan rannikolla satoja hotelleita, joista valita. Vaihtoehtoja löytyy edullisista huoneistohotelleista hulppeisiin all inclusive -resorteihin. Lue Longitoursin vinkit ja suositukset hotellin valintaan Antalyassa.

28.03.2024
Longitoursin asiakaspalvelu on pääsiäisenä suljettu

Longitoursin asiakaspalvelu on suljettu pe 29.3.-ma 1.4.2024. Voit olla meihin yhteydessä sähköpostitse, niin palaamme tiistaina 2.4.2024.

14.02.2024
Ystävänpäivän 5 vinkkiä romanttiselle lomalle

Ystävänpäivän kunniaksi me Longitoursilla ryhdyimme hempeilemään ja listasimme viisi överiromanttista kohdetta, jotka sopivat erityisen hyvin auringonlaskujen tuijotteluun, tunnelmallisiin iltakävelyihin ja hempeisiin kynttiläillallisiin.