Portugali

Lissabon

Värikkäiden talojen ja raitiovaunujen elävöittämä katukuva sekä kaupungin pitkä historia tekevät Lissabonista kiehtovan lomakohteen.

Portugalin pääkaupungissa Lissabonissa pitkä viikonloppu vierähtää nopeasti kaupungin kapeita kujia ja historiallisia kortteleita kierrellessä. Lissabon on monelle tuttu sen vanhimman kaupunginosan Alfaman postikorttimaisista, värikkäistä taloista sekä katukuvaa kaunistavista vanhoista raitiovaunuista, joista monet ovat peräisin 1930-luvulta. Tunnetuin raitiolinjoista lienee Alfaman vanhankaupungin läpi kulkeva linja 28.

Alfamassa voit nauttia myös autenttisten portugalilaisravintoloiden tunnelmasta sekä paikallisten ylpeydestä, fado-musiikista. Fado on tunteellinen, 1800-luvun alkupuolella kansanmusiikkityyli ja tärkeä osa Portugalin kulttuuria. Fadon sydän on sen vahvasti tunteelisissa sanoituksissa, jotka käsittelevät usein rakkauden menetystä, kaupungin elämän kovuutta, ikävää ja saavuttamattomia unelmia. Fadosta pääset nauttimaan joissakin Alfaman perinteikkäissä ravintoloissa.

Näytä lisää
Yleistietoa
Perustiedot Portugalista

Pinta-ala: 92 152 km²
Valuutta: euro
Pääkaupunki: Lissabon
Kielet: portugali
Asukasluku: 10,25 miljoonaa
Uskonto: katolinen

Sijainti

Portugali sijaitsee Pyreneiden niemimaalla ja on sijainniltaan Manner-Euroopan läntisin maa. Portugalin rajautuu pohjois- ja itäpuolellaan Espanjaan, ja lännessä sekä etelässä Atlantin valtamereen. Manner-Portugalin lisäksi Portugaliin kuuluu kaksi Pohjois-Atlantilla sijaitsevaa saaristoa, Azorit ja Madeira.

Aikaero

Portugalissa kello on 2 tuntia vähemmän kuin Suomessa.

Hyvä tietää ennen matkaa
Hätänumero

Portugalissa yleinen hätänumero on 112.

Juomarahat

Tipin jättäminen on Portugalissa yleinen tapa. Ravintolassa tarjoilijalle voi jättää juomarahan, jonka suuruus on noin 10 % laskun loppusummasta. Taksinkuljettajalle summan ylöspäin pyöristäminen riittää. Myös huonesiivoojalle voit jättää lomaviikon päätteeksi noin viiden euron tipin. Hotellin laukunkantajalle voit jättää noin 50 senttiä laukkua kohden.

Lähetystö

Lissabonin-suurlähetystö (Suomen suurlähetystö)
Rua do Possolo 76-1
1350-251 LISBOA
PORTUGAL
+351 213 933 040
Sanomat.LIS@gov.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Majoitus- ja turistiverot

Monissa Portugalin kunnissa ja kaupungeissa peritään majoitusveroa, jonka suuruus on yleensä noin 2 € / yö / hlö, ja sitä peritään kaikilta 13 vuotta täyttäneiltä matkailijoilta korkeintaan 7 ensimmäisen majoitusvuorokauden ajalta. Majoitusveroa peritään muun muassa Lissabonin, Faron, Porton sekä Madeiran Santa Cruzin kaupungeissa.

Matkustusasiakirjat

Portugaliin matkustaessaan Suomen kansalaisilla tulee olla mukana voimassaoleva passi tai virallinen, poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti. Suomen kansalaiset eivät tarvitse Portugaliin viisumia. Muiden maiden kansalaisten tulee tarkastaa tarvittavat matkustusasiakirjat suoraan paikallisviranomaisilta.

Puhelinnumerot

Soittaessasi Suomeen maakoodi puhelinnumeroiden edessä on +358. Hotellin huonepuhelimista soittaminen on maksullista, ja maksu suoritetaan hotellin vastaanotossa.

Portugalin maakoodi on +351, jota tulee käyttää portugalilaisten puhelinnumeroiden edessä soittaessasi suomalaisesta matkapuhelinliittymästä.

Rokotukset ja muuta huomioitavaa terveydestä

Tarkista voimassa olevat rokotussuositukset kohteeseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Vakuutukset

Matkailijan tulee itse huolehtia voimassa olevasta matkavakuutuksesta.

Verkkovirta

230 V. Adapteria ei tarvita.

Sää
Keskilämpötilat Lissabonissa
KuukausiPäivän ylin (°С)Yön alin (°С)Veden keskilämpötila (°С)
Tammikuu14915
Helmikuu141015
Maaliskuu171115
Huhtikuu181315
Toukokuu211516
Kesäkuu241718
Heinäkuu261818
Elokuu271919
Syyskuu251819
Lokakuu221619
Marraskuu171317
Joulukuu151016

Taulukossa esitetyt lämpötilat ovat keskimääräisiä vuorokauden korkeimpia ja matalimpia lämpötiloja mittausjaksolla 1991-2021. Lähde: ECMWF.