Meksiko

Cancún

Cancúnissa on vilkkaan lomakaupungin tunnelma.

Cancun on yksi Meksikon suosituimmista lomakohteista, jossa voit rentoutua upeilla valkohiekkaisilla rannoilla sekä nauttia vilkkaasta kaupunkielämästä shoppaillen ja tunnetuilla klubeilla juhlien. Cancún tarjoaa upeat puitteet myös sukeltamiseen ja snorklaukseen. Suosittu päiväretkikohde Cancunista on Isla Mujeres -saari, jonne voit matkustaa mukavasti katamaraaniveneellä. Valitse hotellisi keskeltä kaupungin sykettä ja nauti Cancunin eloisasta tunnelmasta, tai vietä seesteistä lepolomaa rauhallisemmilla alueilla.

Cancunin Zona Hotelera -alueella on kymmenittäin hotelleja, monipuoliset ostosalueet sekä runsaasti iltaohjelmaa. La Isla Shopping Village - ja Plaza Las Americas -ostoskeskuksista löydät kansainvälisiä brändejä, paikallisia tuotteita sekä lukuisia ravintoloita. Vilkasta yöelämää etsiville on tarjolla monipuolinen kattaus baareja ja klubeja. Esimerkiksi Coco Bongon ja Palazzon tyylikkäissä yökerhoissa juhlitaan pitkälle yöhön, ja rennon letkeällä Mandala Beach Club -rantaklubilla nautitaan upeista auringonlaskuista drinkkien kera.

Longitours tarjoaa vuoden ympäri useiden eri lentoyhtiöiden vaihtolentoyhteyksiä Cancunin kansainväliselle lentokentälle. Lentokenttäkuljetukset sisältyvät Meksikon matkapaketeissa hintaan. Longitoursin Meksikon kohteet ovat omatoimikohteita, joissa ei ole opaspalveluita. Asiakaspalvelumme on apunasi kaikissa lomaasi liittyvissä kysymyksissä.

Yleistietoa
Perustiedot Meksikosta

Pinta-ala: 1 972 550 km²
Valuutta: Meksikon peso
Pääkaupunki: Mexico City
Kielet: espanja sekä yli 50 alkuperäiskieltä
Asukasluku: noin 128 miljoonaa
Uskonto: katolinen (n. 90 %)

Sijainti

Meksiko sijaitsee kahden valtameren välissä Pohjois-Amerikan eteläosissa. Lännessä Meksiko rajautuu Tyyneenmereen ja idässä Atlantin merialueisiin Meksikonlahteen ja Karibianmereen, joita erottaa Jukatanin niemimaa. Pohjoisessa Meksikon rajanaapuri on Yhdysvallat, etelässä Belize ja Guatemala.

Aikaero

Suomen talviaikana kello on Meksikossa 8 tuntia vähemmän, ja kesäaikana 9 tuntia vähemmän kuin Suomessa.

Hyvä tietää ennen matkaa
Hätänumero

Meksikon yleinen hätänumero on 911.

Juomarahat

Meksikossa palvelualoilla on yleisesti matala palkkataso ja tipin jättäminen on yleinen tapa. Ravintoloissa sopiva tippi on noin 10-15 % laskun loppusummasta, ellei palvelumaksu sisälly laskun hintaan. Hotellissa voit jättää siivoojalle 50-100 pesoa / yö ja laukunkantajalle 10-20 pesoa / laukku. Paikallisoppaille ja veneiden kapteeneille jätetään usein 300-700 pesoa / retki. (1 € = n. 18 pesoa / 31.7.2023).

Lähetystö

Mexicon-suurlähetystö
Monte Pelvoux 111, 4. piso
Colonia Lomas de Chapultepec
Delegación Miguel Hidalgo
11000 CIUDAD DE MÉXICO
MEXICO
+52 55 5540 6036
Sanomat.MEX@gov.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@gov.fi.

Majoitus- ja turistiverot

Meksikoon saapuvilta matkustajilta peritään turistivero maasta poistuttaessa. Quintana Roon osavaltiossa (Cancún, Playa del Carmen ja Tulum) veron suuruus on 224 pesoa ja se peritään kaikilta 15 vuotta täyttäneiltä matkustajilta. Veron voi maksaa ennakkoon tai matkan aikana VISITAX-nettisivuilla. Myös lentokentällä on kioskeja, joissa veron voi maksaa. Veron maksettuasi saat QR-koodin, joka näytetään lentokentällä kotimatkalle lähdettäessä. Lisätietoja saat tarvittaessa Meksikon suurlähetystöstä, mexican.embassy@kolumbus.fi tai consularfinlandia@sre.gob.mx, tai p. 09 586 0430.

Matkustusasiakirjat

Meksikoon matkustaessaan Suomen kansalaisilla tulee olla mukana passi, joka on voimassa vähintään kuusi kuukautta maahan saapumispäivästä. Passissa tulee olla vähintään yksi tyhjä sivu maahan saavuttaessa tehtäviä merkintöjä varten. Suomen kansalaiset eivät tarvitse Meksikoon viisumia, kun matkan kesto on alle 180 vuorokautta. Viisumikäytännöt ja -hinnat voivat muuttua ilman etukäteisvaroitusta paikallisista viranomaistahoista riippuen.

Meksikoon saavuttaessa on täytetään maahantulolomake (Forma Migratoria Multiple), joka on säilytettävä koko maassaoleskelun aikana. Mikäli lomake häviää, uudesta lomakkeesta peritään maksu.

Matkustajia suositellaan tekemään tullausilmoitus ennen matkalle lähtöä. Tullausilmoituksen voit tehdä täällä. Ilmoitus kannattaa tulostaa ja ottaa mukaan matkalle.

Koska lennot Meksikoon kulkevat Yhdysvaltain ilmatilan kautta, edellyttävät Yhdysvaltain viranomaiset lentoyhtiöltä tiettyjen ns. Secure flight -tietojen keräämistä ja ilmoittamista matkustajista ennen lennon lähtöä Helsingistä. Reittilennolla matkustavien tulee ilmoittaa täydentävät matkustajatiedot suoraan lentoyhtiölle lentoyhtiön verkkosivustolla. Lue lisää Secure Flight -käytännöstä.

Huomioithan, että jos lennolla on välilasku tai koneenvaihto Yhdysvalloissa, tai jos vietät osan lomastasi Yhdysvalloissa, täytyy sinulla olla ESTA-matkustuslupa. ESTA-matkustuslupaa tulee hakea viimeistään 72 tuntia ennen lentoa. Lisätietoja ESTA-hakemuksesta.

Mikäli lennolla on välilasku tai koneenvaihto Kanadassa, tai jos vietät osan lomastasi Kanadassa, täytyy sinulla olla eTA-matkustuslupa. Lisätietoja eTA-hakemuksesta.

Puhelinnumerot

Soittaessasi Suomeen maakoodi puhelinnumeroiden edessä on +358. Hotellin huonepuhelimista soittaminen on maksullista, ja maksu suoritetaan hotellin vastaanotossa.

Meksikon maakoodi on +52, jota tulee käyttää meksikolaisten puhelinnumeroiden edessä soittaessasi suomalaisesta matkapuhelinliittymästä.

Rokotukset ja muuta huomioitavaa terveydestä

Lähes yksinomaan P. vivax-malariaa esiintyy ympäri vuoden maaseudulla tietyillä alueilla, joilla matkailijat harvoin käyvät. Quintana Roon alueella on paikoitellen hyvin pieni malarian riski. Malarian lääke-ehkäisyä ei tarvita, hyttysiltä suojautuminen riittää. Liikkuessasi maaseudulla tai kaupunkien laitamilla ilta- tai yöaikana pitkähihaisten ja -lahkeisten vaatteiden, umpinaisten kenkien ja hyttysmyrkyn käyttö on suositeltavaa.

Tarkista voimassa olevat rokotussuositukset kohteeseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Vakuutukset

Matkailijan tulee itse huolehtia voimassa olevasta matkavakuutuksesta.

Verkkovirta

100 V, tarvitset amerikkalaismallisen adapterin (A-B).

Sää
Keskilämpötilat Cancunissa
KuukausiPäivän ylin (°С)Yön alin (°С)Veden keskilämpötila (°С)
Tammikuu252226
Helmikuu262326
Maaliskuu272426
Huhtikuu282427
Toukokuu292628
Kesäkuu292628
Heinäkuu302729
Elokuu302729
Syyskuu292629
Lokakuu282529
Marraskuu272428
Joulukuu262327

Taulukossa esitetyt lämpötilat ovat keskimääräisiä vuorokauden korkeimpia ja matalimpia lämpötiloja mittausjaksolla 1991-2021. Lähde: ECMWF.