Espanja


Sierra Nevada

Euroopan aurinkoisimmassa hiihtokeskuksessa lasketaan pitkälle kevääseen.

Espanjan eteläosassa, parin sadan kilometrin päässä Malagasta sijaitseva Sierra Nevadan kansallispuisto tunnetaan Euroopan eteläisimpänä ja aurinkoisimpana hiihtokeskuksena. Laskettelukausi Sierra Nevadassa kestää marraskuulta aina toukokuun alkuun, jolloin Malagan hiekkarannoilla otetaan jo aurinkoa. Loppukaudesta Sierra Nevadassakin lasketellaan ja nautitaan aurinkoterasseista mukavissa, jopa yli kymmenen asteen lämpötiloissa. Kauniilla säällä terassit ovatkin täpötäynnä iloista laskukansaa. Äläkä unohda aurinkovoidetta - näissä korkeuksissa auringon voimakkuus voi yllättää!

Sierra Nevadan 125 rinteessä riittää laskettavaa kaikentasoisille harrastajille. Valtaosa rinteistä on helpohkoja sinisiä tai haastavampia punaisia rinteitä. Myös kourallinen vaikeimpia mustia laskuja löytyy. Myös ensikertalaisille sopivia rinteitä löytyy, ja alueella toimivat useat hiihtokoulut tarjoavat opetusta niin lapsille kuin aikuisillekin. Perheille mukava kohde on myös Mirlo Blancon seikkailupuisto, jossa voi laskea pulkkamäkeä ja kokeilla vauhdikasta kelkkarataa.

Vaikka Sierra Nevada tunnetaan ensisijaisesti talvikohteena, voit matkustaa Longitoursin matkassa Sierra Nevadaan myös kesäisin. Siinä missä Sierra Nevadan kirkas taivas houkuttelee talvisin laskijoita rinteisiin, kesäisin se vetää puoleensa astronomian harrastajia, jotka saapuvat ihmettelemään poikkeuksellisen kirkasta tähtitaivasta sekä näyttäviä auringonnousuja ja -laskuja. Tähtiä voi bongailla teleskoopilla Sierra Nevadan Observatoriossa, noin kymmenen kilometrin päässä Pradollanon kylästä. Kaikkein upeimpia auringonlaskuja ja -nousuja taas pääsee ihailemaan Velta-vuorella, jonne järjestetään viikonloppuisin suosittuja opastettuja retkiä. Kesäisin Sierra Nevadassa harrastetaan myös monia urheilulajeja, kuten maastopyöräilyä ja patikointia.

Longitoursin valikoiman hotellit sijaitsevat pääasiassa Pradollanon hiihtokylässä. Voit majoittua joko ylellisissä spa-hotelleissa tai yksinkertaisemmissa huoneistoissa. Suoria reittilentoja Malagaan on tarjolla läpi vuoden. Malagan lentokentältä Pradollanoon voit matkustaa joko bussilla Granadan kaupungin kautta tai yksityisellä kuljetuksella, jonka voit varata Longitoursin kautta.

Yleistietoa

Sijainti

Sierra Nevada sijaitsee Manner-Espanjan eteläosassa, Andalusian alueella, noin 200 kilometrin päässä Málagan kaupungista.

Aikaero

Manner-Espanjassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Hyvä tietää ennen matkaa

Hätänumero

Yleinen hätänumero Espanjassa on 112.

Juomarahat

Espanjan ravintoloissa 10-15 % suuruinen palveluraha useimmiten jo automaattisesti lisätty tai sisällytetty laskun loppusummaan. Palvelurahan suuruus on usein tarkastettavissa ruokalistasta. Joskus se näkyy eriteltynä kuitilla, joskus se on sisällytetty hintoihin. Erityisen hyvästä palvelusta voi halutessaan jättää myös erillisen tipin. Myös hotellissa voit muistaa henkilökuntaa, esimerkiksi huonesiivoojalle voit jättää n. 5-7 euroa tippiä lomasi jälkeen. Taksinkuljettajalle voi myös jättää noin 10 % tipin. Ruokakaupoissa tai pienten ostosten yhteydessä tippiä ei tarvitse jättää.

Lähetystö

Madridin-suurlähetystö
Paseo de la Castellana, 15
28046 MADRID
SPAIN
+34 913 196 172
Sanomat.MAD@gov.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.

Majoitus- ja turistiverot

Useilla Espanjan alueilla peritään matkailijoilta yökohtaista veroa, joka voi alueesta riippuen olla nimeltään turistivero, ekovero tai kaupunkivero. Vuoden 2023 alussa veroa perivät Katalonian alue, Valencia ja Baleaarien saaret.

Veron suuruus vaihtelee alueesta, majoituksen tasosta ja sesongista riippuen. Esimerkiksi Baleaareilla vero on sesonkiajalla toukokuusta lokakuuhun 1-4 € / hlö / yö, ja sesongin ulkopuolella 0,25 € - 1 € / hlö /yö riippuen majoituksen tasosta. Suurin vero on tällä hetkellä Barcelonassa, jossa viiden tähden hotellissa majoittuva matkailija maksaa veroa 5,25 € / yö (vuoden 2024 alusta alkaen 6,75 € / yö).

Useat muutkin Espanjan alueet keskustelevat parhaillaan veron käyttöönotosta, joten lähitulevaisuudessa veroja voidaan periä myös muualla Espanjassa.

Matkustusasiakirjat

Espanjaan matkustaessaan Suomen kansalaisilla tulee olla mukana voimassaoleva passi tai virallinen, poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti. Suomen kansalaiset eivät tarvitse Espanjaan viisumia, kun matkan kesto on alle 90 vuorokautta. Muiden maiden kansalaisten tulee tarkastaa tarvittavat matkustusasiakirjat suoraan paikallisviranomaisilta.

Puhelinnumerot

Soittaessasi Suomeen maakoodi puhelinnumeroiden edessä on +358. Hotellin huonepuhelimista soittaminen on maksullista, ja maksu suoritetaan hotellin vastaanotossa.

Espanjan maakoodi on +34, jota tulee käyttää espanjalaisten puhelinnumeroiden edessä soittaessasi suomalaisesta matkapuhelinliittymästä.

Rokotukset

Tarkista voimassa olevat rokotussuositukset kohteeseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Valuutta ja maksaminen

Espanjan valuutta on euro, joten rahanvaihto ei ole tarpeen Suomesta saavuttaessa. Espanjassa voi maksaa yleisimmillä luottokorteilla, mutta myös käteistä on hyvä pitää mukana. Erityisesti pieniä ostoksia maksettaessa pienet kaupat ja kahvilat toivovat käteismaksuja. Myös paikallisbusseissa maksu onnistuu useimmiten vain pienellä käteisrahalla. Joissakin pienissä liikkeissä saattaa olla korttimaksuille minimimaksuraja. EU-alueen sisällä suoritetuista korttimaksuista ei peritä asiakkaalta mitään lisämaksuja, ja käteisnostojen palvelumaksut ovat samat kuin Suomessa käteistä nostettaessa.

Vakuutukset

Matkailijan tulee itse huolehtia voimassa olevasta matkavakuutuksesta.

Verkkovirta

230 V. Adapteria ei tarvita.

Palvelut

Hotellit

Sisäänkirjausaika hotelliin alkaa useimmiten klo 14. Hotelleissa saattaa olla erilaisia hotellikohtaisia lisäpalveluita, joista veloitetaan erikseen. Yleisesti lisämaksullisia palveluita ovat minibaarituotteet, huonepuhelimella soittaminen hotellin ulkopuolelle sekä joissakin hotelleissa televisio. Lisämaksulliset palvelut voit tarkastaa huoneinfosta, vastaanotosta tai oppaaltasi.

Useimmissa hotelleissa uloskirjaus tulee suorittaa lähtöpäivänä kello 12 mennessä. Mikäli olet käyttänyt hotellin maksullisia lisäpalveluita huonelaskullesi, suorita maksu hotellin vastaanotossa viimeistään uloskirjauksen yhteydessä. Tarvittaessa voit jättää matkatavarasi säilöön hotellin matkatavarasäilöön uloskirjautumisen jälkeen.

Lääkärit ja sairaalat

Jos sairastut lomasi aikana, EU-alueen kansalaisena saat hoitoa Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Suosittelemme kuitenkin aina myös matkavakuutuksen ottamista, sillä joissakin tilanteissa matkavakuutus kattaa sairaanhoitokuluja laajemmin.

Lapsiperheille

Lastenruokaa ja vaippoja löytyy yleensä parhaiten isommista supermarketeista ja apteekeista.

Ruokakaupat

Supermarkettien aukioloajat vaihtelevat ketjuittain. Kansainvälisillä supermarket-ketjuilla kuten Aldilla, Lidlillä ja Carrefourilla sekä espanjalaisella Mercadonalla on laajat aukioloajat, useimmiten aamuyhdeksästä iltayhdeksään, eivätkä ne sulje oviaan siestan ajaksi. Pienemmissä espanjalaisissa ruokakaupoissa siestaa vietetään vaihtelevasti. Siesta-aika vaihtelee klo 13.30-17.30 välillä. Pienet minimarketit palvelevat yleensä myöhään iltaan saakka ja usein myös sunnuntaisin.

Juhlapyhät

Espanjassa on runsaasti pyhäpäiviä, jotka vaihtelevat alueittain.

Kaikkialla Espanjassa vietettävät pyhäpäivät

1.1. uudenvuodenpäivä
6.1. loppiainen
1.5. vappu
15.8. Neitsyt Marian taivaaseenastumisen päivä
12.10. Espanjan kansallispäivä
1.11. pyhäinpäivä
6.12. perustuslain päivä
8.12. Neitsyt Marian perisynnittömän sikiämisen juhlapäivä
25.12. joulupäivä

Hyödyllistä sanastoa

Hei.Hola.
Hyvää huomenta / Hyvää päivää (aamupäivällä).¡Buenos días!
Hyvää päivää (iltapäivällä / alkuillasta).¡Buenas tardes!
Hyvää iltaa / Hyvää yötä.¡Buenas noches!
Kiitos.Gracias.
Ole hyvä / olkaa hyvä. (pyydettäessä jotakin)Por favor.
Ole hyvä / Olkaa hyvä. (annettaessa jotakin)Aquí tienes. / Aquí tiene.
Anteeksi.Lo siento.
Lasku, kiitos.La cuenta, por favor.