Espanja

Costa Blanca

Espanjan itärannikkolla nautitaan valkoisista hiekkarannoista, monipuolisesta huvielämästä, golfista ja viinistä.

Espanjan mantereen itärannikolla sijaitseva Costa Blanca tarkoittaa sananmukaisesti “valkoista rantaa”, ja hiekkarantoja Costa Blancalla onkin, mistä valita. Alueen keskus on yli 300 000 asukkaan suurkaupunki Alicante, josta löydät paitsi kaupunkikulttuuria, myös pitkiä vaaleita hiekkarantoja. Rantojen lisäksi Costa Blanca on myös suosittu golfkohde, jossa sijaitsee useita tasokkaita golfkenttiä.

Costa Blanca kuuluu Valencian alueeseen, joka on merkittävä viinintuottaja-alue Espanjassa, ja viinitiloja löytyykin alueelta kymmenittäin. Monipuolisella viinialueella tuotetaan sekä puna- että valkoviinejä, jotka sopivat hyvin paikallisten tapasten tai paellan pariksi. Costa Blancalla myös yöelämä on vilkasta. Erityisesti Alicantessa, Benidormissa ja Torreviejassa elämää riittää pitkälle yöhön saakka.

Suoria Norwegianin reittilentoja Costa Blancan Alicanteen on tarjolla läpi vuoden 4-7 päivänä viikossa sesongista riippuen. Järjestelmämme voi tarjota myös vaihtolentoyhteyksiä, mikäli hinta on huomattavasti edullisempi tai suoria lentoja ei kyseiselle päivälle ole tarjolla. Valitsemiesi päivien kaikki lentovaihtoehdot hintoineen näet valitsemalla ensin hotellin ja painamalla "Jatka"-painiketta. Reittilennoin toteutettavissa matkapaketeissa toteutamme Longitoursin erityisehtoja.

Costa Blanca on Longitoursin omatoimikohde, jossa ei ole opaspalveluita. Suomenkielinen asiakaspalvelumme avustaa kaikissa lomaanne liittyvissä kysymyksissä puhelimen päässä, chatissa ja sähköpostilla. Yksityinen kuljetus lentokentältä hotellille ja takaisin on mahdollista varata matkan varauksen yhteydessä.

Syystarjouksia Costa Blancalle


Kohteemme Costa Blancalla

Yleistietoa

Perustiedot Espanjasta

Pinta-ala: 505 990 km²
Valuutta: euro
Pääkaupunki: Madrid
Kielet: espanja sekä alueellisesti katalaani, galicia, baski ja araneesi
Asukasluku: 47,42 miljoonaa
Uskonto: katolinen

Sijainti

Espanja sijaitsee Pyreneiden niemimaalla Etelä-Euroopassa. Sen rajanaapureita koillisessa ovat Ranska ja Andorra ja idässä Portugali. Lisäksi eteläosassa sen rajanaapurina on pieni, Iso-Britannialle kuuluva Gibraltar. Kapea Gibraltarin salmi Espanjan eteläpuolella erottaa Euroopan ja Afrikan mantereita. Salmen toisella puolella sijaitsee Marokko. Espanjan länsiosa rajoittuu Välimereen. Lisäksi Espanjalle kuuluvat Baleaarien saaret Välimerellä sekä Kanariansaaret Atlantilla, Afrikan mantereen itäpuolella.

Aikaero

Manner-Espanjassa kello on tunnin vähemmän kuin Suomessa.

Hyvä tietää ennen matkaa

Hätänumero

Yleinen hätänumero Espanjassa on 112.

Juomarahat

Espanjan ravintoloissa 10-15 % suuruinen palveluraha useimmiten jo automaattisesti lisätty tai sisällytetty laskun loppusummaan. Palvelurahan suuruus on usein tarkastettavissa ruokalistasta. Joskus se näkyy eriteltynä kuitilla, joskus se on sisällytetty hintoihin. Erityisen hyvästä palvelusta voi halutessaan jättää myös erillisen tipin. Myös hotellissa voit muistaa henkilökuntaa, esimerkiksi huonesiivoojalle voit jättää n. 5-7 euroa tippiä lomasi jälkeen. Taksinkuljettajalle voi myös jättää noin 10 % tipin. Ruokakaupoissa tai pienten ostosten yhteydessä tippiä ei tarvitse jättää.

Lähetystö

Madridin-suurlähetystö
Paseo de la Castellana, 15
28046 MADRID
SPAIN
+34 913 196 172
Sanomat.MAD@gov.fi

Päivystys: Hätätapauksissa ota yhteys ulkoministeriön päivystykseen: puhelin +358 9 1605 5555 ja sähköposti paivystys.um@formin.fi.

Majoitus- ja turistiverot

Useilla Espanjan alueilla peritään matkailijoilta yökohtaista veroa, joka voi alueesta riippuen olla nimeltään turistivero, ekovero tai kaupunkivero. Vuoden 2023 alussa veroa perivät Katalonian alue, Valencia ja Baleaarien saaret.

Veron suuruus vaihtelee alueesta, majoituksen tasosta ja sesongista riippuen. Esimerkiksi Baleaareilla vero on sesonkiajalla toukokuusta lokakuuhun 1-4 € / hlö / yö, ja sesongin ulkopuolella 0,25 € - 1 € / hlö / yö riippuen majoituksen tasosta. Suurin vero on tällä hetkellä Barcelonassa, jossa viiden tähden hotellissa majoittuva matkailija maksaa veroa 5,25 € / yö (vuoden 2024 alusta alkaen 6,75 € / yö).

Useat muutkin Espanjan alueet keskustelevat parhaillaan veron käyttöönotosta, joten lähitulevaisuudessa veroja voidaan periä myös muualla Espanjassa.

Matkustusasiakirjat

Espanjaan matkustaessaan Suomen kansalaisilla tulee olla mukana voimassaoleva passi tai virallinen, poliisin myöntämä kuvallinen henkilökortti. Suomen kansalaiset eivät tarvitse Espanjaan viisumia, kun matkan kesto on alle 90 vuorokautta. Muiden maiden kansalaisten tulee tarkastaa tarvittavat matkustusasiakirjat suoraan paikallisviranomaisilta.

Puhelinnumerot

Soittaessasi Suomeen maakoodi puhelinnumeroiden edessä on +358. Hotellin huonepuhelimista soittaminen on maksullista, ja maksu suoritetaan hotellin vastaanotossa.

Espanjan maakoodi on +34, jota tulee käyttää espanjalaisten puhelinnumeroiden edessä soittaessasi suomalaisesta matkapuhelinliittymästä.

Rokotukset

Tarkista voimassa olevat rokotussuositukset kohteeseen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilta. Matkailijan terveysoppaaseen pääset tästä.

Valuutta ja maksaminen

Espanjan valuutta on euro, joten rahanvaihto ei ole tarpeen Suomesta saavuttaessa. Espanjassa voi maksaa yleisimmillä luottokorteilla, mutta myös käteistä on hyvä pitää mukana. Erityisesti pieniä ostoksia maksettaessa pienet kaupat ja kahvilat toivovat käteismaksuja. Myös paikallisbusseissa maksu onnistuu useimmiten vain pienellä käteisrahalla. Joissakin pienissä liikkeissä saattaa olla korttimaksuille minimimaksuraja. EU-alueen sisällä suoritetuista korttimaksuista ei peritä asiakkaalta mitään lisämaksuja, ja käteisnostojen palvelumaksut ovat samat kuin Suomessa käteistä nostettaessa.

Vakuutukset

Matkailijan tulee itse huolehtia voimassa olevasta matkavakuutuksesta.

Verkkovirta

230 V. Adapteria ei tarvita.

Palvelut

Apteekit

Jokaisesta lomakohteestamme löydät apteekin tai useampia (espanjaksi Farmacia), jotka avaavat ovensa arkisin noin klo 9.00 ja sulkevat klo 20.00-21.00. Osa apteekeista on suljettuna siestan ajan iltapäivällä noin klo 13.30-17.00 välillä. Lauantaisin apteekit ovat yleensä avoinna klo 9-14. Muina aikoina sekä sunnuntaisin palvelee päivystävä apteekki. Lähimmän päivystävän apteekin tiedot löytyvät yleensä suljettujen apteekkien ovista.

Hotellit

Sisäänkirjausaika hotelliin alkaa useimmiten klo 14. Hotelleissa saattaa olla erilaisia hotellikohtaisia lisäpalveluita, joista veloitetaan erikseen. Yleisesti lisämaksullisia palveluita ovat minibaarituotteet, huonepuhelimella soittaminen hotellin ulkopuolelle sekä joissakin hotelleissa televisio. Lisämaksulliset palvelut voit tarkastaa huoneinfosta, vastaanotosta tai oppaaltasi.

Useimmissa hotelleissa uloskirjaus tulee suorittaa lähtöpäivänä kello 12 mennessä. Mikäli olet käyttänyt hotellin maksullisia lisäpalveluita huonelaskullesi, suorita maksu hotellin vastaanotossa viimeistään uloskirjauksen yhteydessä. Tarvittaessa voit jättää matkatavarasi säilöön hotellin matkatavarasäilöön uloskirjautumisen jälkeen.

Julkinen liikenne

Linja-autot ovat tärkein julkisen liikenteen muoto Espanjan saarilla. Kertaliput ovat edullisia ja linjaverkosto kattaa kaikki tärkeimmät kaupungit ja kohteet. Lyhyiden matkojen kulkeminen myös taksilla on Espanjassa kohtuuhintaista. Kanariansaarilla ja Baleaareilla voit tutustua helposti myös naapurisaariin niiden väliä liikennöivillä lautoilla. Yhdensuuntaisen lauttamatkan hinnat vaihtelevat matkasta ja sesongista riippuen muutamasta kympistä noin 80 euroon ilman autoa, auton kanssa 80 eurosta ylöspäin.

Lääkärit ja sairaalat

Jos sairastut lomasi aikana, EU-alueen kansalaisena saat hoitoa Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla. Suosittelemme kuitenkin aina myös matkavakuutuksen ottamista, sillä joissakin tilanteissa matkavakuutus kattaa sairaanhoitokuluja laajemmin.

Lapsiperheille

Lastenruokaa ja vaippoja löytyy yleensä parhaiten isommista supermarketeista ja apteekeista.

Ostoskeskukset ja kaupat

Espanjassa ei ole tarkasti säädeltyjä kauppojen aukioloja, minkä vuoksi aukioloajat vaihtelevat alueittain ja liikkeittäin. Tavallisimmin liikkeet ovat avoinna arkisin vähintään klo 9.30-13.30 aamupäivällä sekä 17-20 illalla. Iltapäivällä valtaosa liikkeistä on suljettu siestan ajaksi. Lauantaisin liikkeet ovat useimmiten avoinna aamupäivän ajan siestaan saakka. Sunnuntaisin kaupat ovat suljettuna.

Turistialueilla, etenkin sesonkiaikoina, aukioloajat ovat usein laajemmat - kaikki eivät sulje siestan ajaksi lainkaan, ja osa liikkeistä on avoinna iltamyöhään. Myös jotkut uudemmat ostoskeskukset ja isot tavaratalot ovat myös luopuneet siestasta.

Ruokakaupat

Supermarkettien aukioloajat vaihtelevat ketjuittain. Kansainvälisillä supermarket-ketjuilla kuten Aldilla, Lidlillä ja Carrefourilla sekä espanjalaisella Mercadonalla on laajat aukioloajat, useimmiten noin klo 9.00-21.00, eivätkä ne sulje oviaan siestan ajaksi. Pienemmissä espanjalaisissa ruokakaupoissa siestaa vietetään vaihtelevasti. Siesta-aika vaihtelee klo 13.30-17.30 välillä. Pienet minimarketit palvelevat yleensä myöhään iltaan saakka ja usein myös sunnuntaisin.

Ostokset ja tuliaiset

Espanja on laaja maa, ja sen eri alueilla on tietenkin omat paikalliset erikoisuutensa, joita ostaa tuliaisiksi. Vaatteet ja erilaiset ruokatuotteet ovat kuitenkin suosittuja kotiinviemisiä, olitpa missä päin Espanjaa tahansa. Espanjasta tulee monia kansainvälisesti tunnettuja vaatemerkkejä, joista osan liikkeitä ei löydy Suomesta lainkaan, kuten Zara, Pull and Bear, Massimo Dutti ja Stradivarius.

Ruokatuotteista suosittuja kotiinviemisiä ovat arvostettu espanjalainen sahrami, jota käytetään muun muassa paellan maustamiseen, erilaiset lihatuotteet, joista tunnetuimpia lienevät jamón ja chorizo, sekä tietenkin paikalliset juustot. Eikä sovi unohtaa erinomaista oliiviöljyä, jota tuotetaan Espanjassa enemmän kuin missään muualla maailmassa. Eri oliivilajikkeista valmistetuista öljyistä löytyy mitä erilaisimpia makuja ja vivahteita, mutta yksi on varmaa - laatu on aina priimaa.

Espanjan tuliaisista voi tuskin puhua mainitsematta sen maailmankuuluja viinejä - suuren viinintuottajamaan eri alueilta on lähtöisin monia Suomessakin suosittuja viinejä, kuten Katalonian cava-kuohuviinit, andalusialainen sherry sekä Riojan alueen täyteläiset punaviinit.

Juhlapyhät

Espanjassa on runsaasti pyhäpäiviä, jotka vaihtelevat alueittain.

Kaikkialla Espanjassa vietettävät pyhäpäivät

1.1. uudenvuodenpäivä
6.1. loppiainen
1.5. vappu
15.8. Neitsyt Marian taivaaseenastumisen päivä
12.10. Espanjan kansallispäivä
1.11. pyhäinpäivä
6.12. perustuslain päivä
8.12. Neitsyt Marian perisynnittömän sikiämisen juhlapäivä
25.12. joulupäivä

Lisäksi Pitkäperjantai on koko Espanjassa vietettävä pyhäpäivä, jonka ajankohta on vastaava kuin Suomessa ja vaihtelee vuosittain. Myös kiirastorstai on pyhäpäivä suurimmassa osassa Espanjaa, lukuun ottamatta Katalonian aluetta ja Valenciaa.

Alueelliset pyhäpäivät Baleaareilla

1.3. Baleaarien päivä
2. pääsiäispäivä, ajankohta vaihtelee vuosittain ja on sama kuin Suomessa

Alueelliset pyhäpäivät Kanariansaarilla

30.5. Kanariansaarten päivä

Juhlapyhinä pankit, virastot ja osa kaupoista on suljettuna. Matkailualueilla ravintolat ja baarit palvelevat kuitenkin useimmiten normaalisti. Julkinen liikenne noudattaa pyhäpäivinä useimmiten sunnuntain aikataulua. Jos juhlapäivä sattuu viikonlopulle, seuraava maanantai on vapaapäivä.

Hyödyllistä sanastoa

Hei.Hola.
Hyvää huomenta / Hyvää päivää (aamupäivällä).¡Buenos días!
Hyvää päivää (iltapäivällä / alkuillasta).¡Buenas tardes!
Hyvää iltaa / Hyvää yötä.¡Buenas noches!
Kiitos.Gracias.
Ole hyvä / olkaa hyvä. (pyydettäessä jotakin)Por favor.
Ole hyvä / Olkaa hyvä. (annettaessa jotakin)Aquí tienes. / Aquí tiene.
Anteeksi.Lo siento.
Lasku, kiitos.La cuenta, por favor.

Sää

Keskilämpötilat, Alicante
KuukausiPäivän ylin (°С)Yön alin (°С)Veden keskilämpötila (°С)
Tammikuu15714
Helmikuu15813
Maaliskuu171014
Huhtikuu201215
Toukokuu221518
Kesäkuu271922
Heinäkuu292225
Elokuu292226
Syyskuu262025
Lokakuu231622
Marraskuu181118
Joulukuu15816

Taulukossa esitetyt lämpötilat ovat keskimääräisiä vuorokauden korkeimpia ja matalimpia lämpötiloja mittausjaksolla 1991-2021. Lähde: ECMWF. Costa Blancan alueen tarkemmat kohdekohtaiset lämpötilatiedot löydät kunkin kohteen omalta sivulta.